北角餐廳貼告示八達通付款要收手續費 $70以上要加百分之1.5

254 回覆
54 Like 309 Dislike
八達通「嘟一嘟」即可付款,非常方便,已成為港人常用的電子支付方式。過往一般使用八達通都毋須支付手續費,不過最近有網民發現,一間位於北角的食肆貼出告示,表明食客用八達通結帳須付手續費,即時惹來網民熱議,有人甚至稱餐廳可能已違反八達通使用守則。

有網民近日在Facebook發文,附上一張疑為北角某食肆門前拍攝的照片,其玻璃牆上貼出通告,表示「如需八達通支付要收手續費,少於$70元加收1元,多於$70元加收1.5%」,對於食肆徵收八達通手續費,樓主稱:「今時今日咁嘅服務態度」,似乎並不認同上述餐廳的手法。

此帖一出即惹來不少網民熱議,有人支持食肆做法,「明碼實價,OK吖!」、「講到明有咩問題?即係你覺得八達通公司收charge,係應該老闆硬食嘅?」,有人表示不會用八達通支付,「所以我會選擇比現金!」不過也有網民表示選擇不光顧該食肆,「唔洗咁複雜,我選擇唔幫襯。」另有心水清的網民表示,餐廳向食客徵收八達通手續費,可能已違反八達通使用守則,「違反八達通使用守則,八達通公司有權取消佢使用權,守則寫明商戶只可以收取商品實際價格。」

事實上,早年香港也有藥房擬向顧客收取八達通手續費,事後有傳媒向八達通公司查詢,獲回覆指根據八達通與商戶簽訂的開戶協議中,當中一項註明商戶只可以向顧客收取貨品的實際價錢,不能收取額外費用,如不按協議而另收取額外費用,包括手續費等,八達通有權取消該商戶的資格。
此帖一出即惹來不少網民熱議,有人支持食肆做法,「明碼實價,OK吖!」、「講到明有咩問題?

次次都有人咁講
呢間以前係只收現金嘅,但都大撚把生意,我諗係啲客要求想八達通比錢所以間鋪先搞啲咁嘅嘢迎合你地
祥發茶餐小廚
建議間餐廳除咗比現金之外,淨係可以用信用卡找數,到時佢想收多幾多%手續費就由佢自己話事啦!
如果收少一兩蚊都影響生意,建議老闆執咗佢
以我所知 有其他餐廳都喺咁
祥發不嬲唔收八達通
應該係太多人冇現金 而家新加
萬用
搞到我要報稅 你俾返我
個女
好似八達通租機 policy 唔準收額外 charge?

所以有d舖掉轉現金減價,或者索性全部加
直接加價好過

咁就唔好怪香港人唔留港消費
去深圳食好過
人地食相無咁難睇
香港人做開奴隸
一係就唔好收八達通啦,又要收手續費真係好肉酸
最好幫手洗埋碗

收下手嫩費婆乸掃都計
收皮啦你
咁惡
好似係八達通公司最近先加收?
嫌生意太好
用支付寶同微信得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞