北角餐廳貼告示八達通付款要收手續費 $70以上要加百分之1.5

254 回覆
54 Like 309 Dislike
呢間食過 嘢食係唔差但啲阿姐態度麻麻,間鋪又好撚逼 食下午茶同人搭枱食勁撚唔舒服,啲阿姐又係咁借啲而催你走 又要最低消費 食過一次冇再幫襯
你打返嗰mark up落去正價度就得
香港人就係咁撚cheap, 講到明要加少少錢就嘈喧巴閉
但平時完全唔知價
1.5%其實係八達通間公司食你嘅, 唔關舖頭事
可能你地覺得1.5%唔係好多
但其實一年落來可以交成五六萬
信用卡既話過十萬

利申 自已開鋪 都係硬食無收客錢
祥發位置邊度?難唔難食㗎?
其實個意思係畀現金 1.5%優惠
好多香港人鍾意被人呃
講明因為八達通收多你錢 唔鍾意
唔講明你 有咩要錢 邊樣收多咗 就開心
其實細舖 retail 周圍都係咁做 唔明點解大驚小怪
常見嗰啲咪 eps 1%, Payme 1.2%, visa / master / ae 收2%

要平就 cash,大舖點解唔洗收?
人地一早 price in 咗咪價錢反映番
打開門做生意點計都唔會蝕比你㗎喎

去得腦場買就係為咗平,比咭就一定貴少少
但都係平出面大舖一截
准 準好似可以互通
《紅樓夢》第六六回:「因林姑娘多病,二則都還小,故尚未及此。再過三二年,老太太便一開言,那是再無 不準 的了。」
洗咩碗? 入面放低錢就好走喇, 仲好意思食
我見d細鋪好多時都係用現金同供應商找數
有d又要現金出糧
所以未必減少到處理現金成本
連鎖鋪先有呢個好處
八達通公司一直有收商戶手續費, 都一直寫明唔准商戶加收顧客手續費
都上咗幾次新聞, 消費券嗰期成日有, 可以直接report畀八達通幫你跟
佢拎晒消費者數據,去做廣告已係賺錢。冇商户用,佢就冇數據。
講真會收電子支付手續費個d公司肯撚定等執笠。因為證明間公司現金流出咗問題,所以先咁需要現金,需且個老闆認為收八達通手續費,逼人俾現金佢係會賺多咗,證明佢認為每單個收銀嘅人力成本係平過1.5%,如果佢唔係神級企業管理可以極度壓縮人力成本,就係唔識計收銀之後處理現金個人力成本,只係以為俾少咗錢八達通公司就等於自己賺返個筆數個d低層次嘅老闆。
商業戶口要用大量人手做CDD 同Tran Mon 緊係收返你錢
黃店
例如對數埋數嘅時間成本、員工忙中有錯找錯錢、員工手腳唔乾淨、店內被盜嘅風險
呢啲應該都係處理現金嘅成本
呢間有手續費都會照食
有人甚至稱餐廳可能已違反八達通使用守則

跟住直接唔收 仲好
屌,申請8達通機人地都講到明唔ok咪唔好申請,想收果$1咪成個餐加價囉
乜都比佢賺鳩哂 呢間嘢唔洗再食
係所有都唔可以收

其實佢收得 打上卡中心 可以退返唔應該有既廢用
人哋無唔ok呀
你唔ok咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞