北角餐廳貼告示八達通付款要收手續費 $70以上要加百分之1.5

254 回覆
54 Like 309 Dislike
我會當呢間唔撚收八達通
食就現金 一係唔撚食
咁冇得講 你唔收人哋咪唔幫襯你
客戶一樣對你嘅服務有訴求 包括方便佢嘅付款方式
你自己都已經解釋咗點解蝕手續費要裝
照你咁講, 出街買野食野應該好多野要免費, 佢地知我想要咩,拎晒消費者數據,去做廣告已係賺錢。
其實最簡單人地部機要過數, 要維護,要update, 就連背景system/人工都係錢, 唔通所有大間機構全部做義工?
我比1.5%手續費但係賺返2%增值回贈
間間online payment都要收架啦不過不嬲都係鋪頭自己食
1.5%咪平,成日見同信用卡一齊劃一收3%
用現金平D就真
垃圾都吹奏
油治及興
其實寫到明有咩問題? 佢唔想食手續費姐
電腦城嗰啲非現金都收surcharge
其實想每張單賺多你一兩蚊,好狗
八達通有手續費唔奇
但應該冇咁食水深囉
所以唔緊要架
你嘅客路唔要求你支援八達通 你大可以唔申請
但你嘅客路要求用八達通時 你就要跟返人哋套遊戲規則
直接喺menu寫
餐廳收取1.5%服務費/清潔費,若以現金付款則可豁免

咁樣就應該冇違反
岩呀
唔裝 又無生意既
就收皮
萬金油
一出呢句=唔準人再評價佢嘅收費
咁咪就係囉,又想賺埋班八達通客嘅生意
又唔想出錢

一係唔好用
一係俾錢
友和咪atm轉數快平2,3%囉
你比手續費去食電子支付嘅客源
你唔比=少咗客源
最後比嘅錢,其實換黎就係多咗客源
睇人仆街,搵嘢嚟屌這就是香港
唔跟就俾人屌㗎啦邊間公司唔係price in 之後用現金俾平啲,周街嘅細鋪都係咁總要係大部份人共識

等如讓座潛規則,有幾人夠膽唔讓跟住仲講我有俾車費
收現金咪係為左逃稅, 八達通食水水深雖然係事實
幫8仔 V/M拉生意下下都得呢句
網上買電子嘢、電器,有啲係FPS免手續費,信用卡就要畀返手續費
仲有之前條on9台仔無錢食飯嗰單,間餐廳收現金收Ali wechat就係唔收八達通
聞所未聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞