北角餐廳貼告示八達通付款要收手續費 $70以上要加百分之1.5

254 回覆
54 Like 309 Dislike
呢堆支付公司其實都係成本之⼀,鋪頭都係會將成本轉介消費者。我最欣賞啲鋪頭現金比平過電子支付個價,起碼我叫做有選擇,唔使硬食八達通呢類機構嘅surcharge
Visa Master都係
無問題架,咁點解用現金唔使比電子支付個surcharge會有問題先
電子支付始終係服務嚟 商家用得係自己著數 有著數就有相應代價 將成本轉介消費者係個商家問題 唔係本身個服務提供者嘅問題
M系奴性, 同D環保L素食L女權L同系
連登一向搶口為先
八達通個手續費太貴。
八達通公司應該按經濟環境調低手續費同商戶共渡難關。
isa master夠話唔可以收,咪又係咁
唔係話唔用就唔用
簽晒約唔可以咁做 但間乞兒舖頭又喺度偷雞收客人錢
已經係違約
八達通公司可以告返佢轉頭

就算唔去法庭搞大件事,
佢哋嗰邊都有條Team就係去做調查,
間乞兒舖頭喺呢段時間偷雞透過八達通收多咗顧客幾多錢都要嘔返晒出嚟
共渡時艱
冇問題,我俾硬幣
得AE先講明話唔可以收顧客手續費
講真,比著你一間成功咁搵錢,其他唔跟就笨
呢啲支付公司都係欺善怕惡,網上信用卡買戲飛,啲戲院已經收左好多年附加費啦
准許
準確
所以整個 concept掉轉咗囉
咁舖頭唔肯俾手續費 就唔好申請收八達通囉
反正你唔收電子支付工具 你咪唔方便D客 咁顧客覺得唔方便咪唔幫襯你
同樣地 如果商戶唔俾錢轉落消費者度 即係用八達通/其他電子支付工具係貴咗 即係削弱咗八達通嘅競爭力 八達通公司梗係唔容許呢件事發生啦

呢個世界冇得你享受八達通帶俾你公司嘅利益 又唔肯付出使用八達通嘅成本
更何況你唔用電子支付工具淨係收現金 你一樣要去銀行排隊入數 一樣係人力成本時間成本
真係咁唔憂冇生意咪搞大佢幫佢申請取消八達通機
反正你都唔憂冇生意
用八達通咪即係送錢俾狗鐵,啱晒我地藍到入骨嘅連登仔
希望佢快d執
同正苦一樣 有市民讚成 有市民建議
呢間唔收八達通。
生意一樣多到仆街做唔切

真係想咁玩嘅話

正常應該係 全數加價 1-2%
,然後現金價收 99/98折

咁就唔違反條款
因為唔係8達通有額外收費,而係現金有折。
冇話唔平等喎
八達通公司一定咁諗 你要用我哋八達通公司服務
但又加服務費變相令我哋八達通嘅競爭力同用戶少咗 同樣地我哋八達通公司收入都會少咗
你咁唔滿意咪唔好申請我哋八達通服務

正如信用卡公司咁冇認真處理呢個問題
咪搞到大部份人去小商戶都唔用信用卡
個度賺少咗好多錢其實亦都降低緊信用卡普及度
如果八達通今次唔處理商戶私下收客人手續費問題 咁個個咁做八達通咪仆街
條紋身女唔知仲有冇做呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞