南早證劉細良假稱幫陳橋賀壽免費取版權印書 估計獲利150萬

187 回覆
80 Like 20 Dislike
唔好玩啦2012賣到錢,香港從來賣書都賣唔到量。
三中商果d食哂個市場,佢地後面大支水喉,其他人出書好難上到三中商架。所以香港出書係好難賺,除非你可以三中商出。

香港個市場一直都好弱,無咩消費力。係有d人賺到錢,陶傑果d係咁出,翁靜晶果d可能真係賺到,但絕無可能以百萬計。同埋佢地好似都揾到天地出,天地都上到三中商架先有得做。

如果你做開書,依d相冊,最撚難賣,又佔位置,成本又貴,又好撚重,好少人會同你買。唔好以為有個名加持就賣到,如果佢印5000,蝕本都似,最終d書要當廢紙賣。

最近有個例子,老蕭夠出名掛,披床大把課金,佢本書無人買到要係香港d店贈送啊,好似買滿78送一本書咁。因為你賣唔出,佔倉儲都係蝕緊錢,一係送比人,一係當廢紙賣。

500可能賣到既,賣到5000真係痴線,基本無可能。尤其你只做香港。
講真 炒唔起啦
依家冇乜人理依D 是非
講起黃毓民…
話說我見毓民喺節目不時串沈旭暉,於是我就決定撚一撚佢。
我PM同佢講:「沈旭暉暗串你冇幫過香港人喎」,問佢點睇。
毓民冇覆我,但之後就喺節目度多次回應。
有次仲青筋暴現咁鬧:「沈旭暉個契弟,屌你老味又唔敢點我名,話我有冇幫過香港人?」
我見佢鬧到咁有火,就澄清返其實沈旭暉冇咁講過(兼順手恥笑佢)。
跟住毓民之後就冇再提起呢件事了,淨係陰魂不散成個陰陽屎忽鬼咁間中提吓沈旭暉個名。
嘩,跟晒佢口水尾
以為將件事spin去芬太尼就可以洗白?

留意返家屬點講啦
佢哋幾年來一直已經要求世良交代
世良就一直當佢哋冇到
醞釀咗幾年啦
關芬太尼咩事呀
幾個月之前佢有講番當年發生乜事
上面有盤生意同大陸人合作,佢知你佔中就鎖咗佢partner迫佢
退出運動後重要出文反佔中,最後跌咗好多錢先放番佢大陸partner

同當年蔡東豪一樣,施壓要佢放棄
我就唔係咩涼粉食花生既啫,不過你地講到佢咁仆街,見錢眼開,咁就仲奇怪,本爛鬼相簿會賣到賺大錢咩,如果無水落袋既話,國師份人咁仆街又會去做?好撚矛盾囉,可以點兜呢
捉鬼天師又唔係無水就唔做
Pepe頭夠無水啦
濾咀蓋 搓手液都唔搵錢架
但佢會為幾十蚊小爆你
個書市場旺唔旺好簡單 就係有無出版社會出口袋版書籍,日本周街都係,香港90年代後口袋書基本絕跡。
我覺得係根本無讀書文化
既然無文化
出版就賺唔到錢
結果無人出
更加無文化

惡性循環黎,無解

香港炒股票啦
搞文化係無得搞
見到你人生咁失敗講足成年都係同一條留言去拆存在咁都幾可憐
1. 我同佢唯一既interaction係得呢個。如果我同佢之間有多d接觸既話,都可能會講下其他,但冇呀嘛。
2. 佢呢單柒事唔係個個都知,所以點都要宣揚下。
偷版權就係偷版權
同賺唔賺到錢無關係
無咩人做到佢個水平係真既
因為武林盟主的位置, 電子唐人街成堆檔主有邊過有大量出書
而只有出書可以得到文化界賞識
果堆kol充無論幾多人睇,本質只係暴發戶層次,難以獲得上流認可

出書就係想洗底,所以細良搵少d都制
但個格衰想食盡所以用呃呃騙騙唔正式傾ip
點解你做埋呢啲小人行為仲好似好威咁
終於出呢招了…
幫劉細良打工真係預咗要幫手頂
3. 呢單野夠juicy。佢有up錯過好多野,例如將南斯拉夫講到係蘇聯條靚咁。講佢呢d錯事出黎冇話題性,要宣傳當然要揀最爆果單。
個admin 唔係Carman Kwong 咩?
無喇喇話自已係Kennyboy做乜鳩
之前好似聽過陶傑 鮑偉聰都講過文人 香港賣書真係好難
寫到明係boy,咁肯撚定唔係劉太啦!!!

最大嫌疑:佢地隻狗!!
仲以為毓民會開集屌佢,又無喎
細良好多老yc粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞