南早證劉細良假稱幫陳橋賀壽免費取版權印書 估計獲利150萬

187 回覆
80 Like 20 Dislike
我做過依行,佢本野要印相,成本一定唔平,印5000本,就算量大,大約要150左右一本。

依個唔係成本,印完,d相片集係重到hihi,5000本係重到痴線,要揾人搬一日,物流又要錢。搬你d重野人工都唔會平。

然後要倉租,5000本咁大量揾地方放,都要成本。每月要租金。

然後如果比書店,我唔知三中商要唔要啦,一向都5折、6折批比人。而且係你要自己送貨過去人地個倉/書店。兼且件事未完,人地賣唔出會退貨的,咁你又要揾人去攞返,中間有d書折舊左會損壞。同埋對方要三個月先會比錢你,中間所有營運開支你要自己諗。

佢自己線上賣就當然可以賺最多,但佢個量無可能自己賣哂。所以一本書要6折比人,扣左成本,可能一本只能賺你30蚊左右。

仲要依d相片集,好難賣的,又會有折舊,可能搞一大輪,賺到唔係太多。

最後差唔多人地退哂貨,你個倉會有一堆壞書、舊書,又要揾人搬走當廢紙。佢個量大,可能過百本要處理銷毀。

佢每月好似收十萬以上披床,依d做書真係勞心費神又無咩錢賺的。我諗佢都唔係純粹真係要用黎揾錢,如果要賺錢,做書係好on9。

(結論:香港唔好做書,又辛苦又揾唔到錢。炒股票一日可以賺幾萬,賣書一款可能半年先賺到幾萬,而且你有時要親自搬書送書,好撚辛苦的。香港都無咩人買書,真心唔好做)

簡單咁講,5000本個成本,如果比人賣,計6折比人得180,成本運輸人工點都要120-150,所以一本書賺到你30-50左右。

如果佢比人賣4000本,
上面未打完

如果佢賣到4000本,可能賺到十零萬ga,
但係香港,賣到一款書4000本是好撚好撚難的。

而且十零萬係由你開始搞,到實收,要半年。

我做過依d野,而家唔會再做。

炒股票一日上落都有幾萬,何必搞文化,又辛苦又賺唔到錢,好on9。

(唔評論兩面爭執,只係我嘗試下解釋一本書賺到幾多錢)
咁以佢嘅號召力係應該好快清晒嘅 聲稱印咗一千本
喂喂喂喂喂喂!無恥!無恥!無恥!
我而家正式屌你老母
唔好高估自己既號召力。。。

佢印5000,真係有機會蝕到hihi的

個風險同回報,根本唔值得咁做。

我覺得啦,佢真係想印本書,保留一d記憶/紀錄一d野,唔係純粹為錢。。。

係香港搞文化,可以蝕到你傾家蕩產/賺既錢連一個月開支都cover唔到。
就算偉大嘅國父出書出到蝕咗層樓
都唔代表佢呃版權呢件事係啱喎
南早呢手夠絕,等世良出水軍攪人後大踢爆
如果一開始講,可能消化完消息未必炒得大

成場攻防戰勁精彩

例如某君扮反良其實各大五十想放生
某君就放大涼粉踩場時的侮辱性言論

南早擺明想送劉細良一程主編
南早主編 譚衛兒一向憎劉細良,極佳的引爆時間
一句到尾,

紅早會諗到城寨吹雞叫水軍架??

講真,若然今次攪佢係党,佢應該先懐疑侇個網編囉!!
南早呢手夠絕,等世良出水軍攪人後大踢爆
如果一開始講,可能消化完消息未必炒得大

成場攻防戰勁精彩

例如某君扮反良其實各大五十想放生
某君就放大涼粉踩場時的侮辱性言論

南早擺明想送劉細良一程主編
南早主編 譚衛兒一向憎劉細良,極佳的引爆時間
一句到尾,

紅早會諗到城寨吹雞叫水軍架??

講真,若然今次攪佢係党,佢應該先懐疑佢個網編囉!!
我唔知佢具體張約點傾啦,分紅果d細節都唔知。

但如果本書根本賣唔出/蝕錢,可能無比返錢作者掛。

我唔知佢地點傾啦,我只係答返上面個問題,唔會賺到好多錢的。
我覺得成堆友應該無夾,而係睇情況落注
關鍵位就係世良派同陳橋個女互屌,有文化界大佬支持陳家開始
其實班youtube kol無一人入到上流,老燒直頭比廠佬會班人笑成日認親認戚

譚衛兒點會估唔到世良吹雞
世良同黃世澤經常係live吹雞攪人,呢個就係點解兩條友特別多仇家
劉細良兩公派不嬲開proud of自己香港最強kol的身份
城寨只係差過思浩少少

所以就高估左自己,又低估左陳橋的人脈能量
在香港搞出版能賺什麼錢?以為是幾十年前的金庸倪匡年代?導演都無電影版權啦,相片版權屬南早很合理。細良條片已登出事件前後的相片fb 截圖和電郵授權,其中亦有把成書送到老先生手中,有讀者索取簽名等相片。當時人並無不悅之色。事隔多年翻出此事,很可能是被操弄或意在沛公

也許.. 就如細良所說,想影響加拿大議會選舉?
金思行巴打
佢人生都好慘下

個記者話拍下佢地名校舊生聚會
之後劉細良為咗hit rate
就改9篇報道,老作佢考試考上癮
明明金巴打又狀元又有份好工
前途一片光明
一篇報道就搞到人地工又無埋 又要睇精神科
蝕唔蝕錢都好
攞人版權就要徵得同意兼俾版稅
呢兩公婆喺出版界臭撚晒朵
拖稿費當食生菜
而家連老前輩都呃 抵屌
食相難睇
無乜跟開單野,但有個問題係... 出書肯定包賺??蝕既話係邊個?
是撚旦啦
偷版權就係賊,賺得少關撚事咩
有人揸槍逼你出???

日治定文革時期????
2017 年,佢有撚10萬披床收入咩
南早共報黎
你唔係信呀?
要信更係信世良

印象中十幾年前毓民已經成日屌佢係仆街
因為版權問題唔簡單,就算律師唔係做開ip果堆都唔太答到,而且勁悶難入屋炒大

某kol一野屌良粉小粉紅式踩場就勁應

西涼不嬲唔比稿費圈內無咩人唔知掛,典型港式sme老細格,有汗出無糧出
徐少驊鬧到仆街

Tldr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞