南早證劉細良假稱幫陳橋賀壽免費取版權印書 估計獲利150萬

187 回覆
80 Like 20 Dislike
典型打狗必殺技:
冇棋還手,屌住黎走!!

期望下鋪有第句啦仆街!!!

我好早都係咁講,

俾盡跌一兩百個,尤其佢地一早上晒岸無兒無女!!!
兩大捉鬼天師
係有佢地惺惺相識之處
班涼粉仲辱罵陳老個女
本來成壇野西涼就無道理可言,搵中間人幫口都好難講和
跌一兩百個?你不如期望聽朝太陽由西邊升起好過
5毛狗,你識"俾盡"點解嗎???
你都戇鳩
我細個都做過書展
印書嘅錢對比版權同上架嘅錢根本唔係錢
上架費佔9成成本係真嘅
但劉細良唔駛上架,有城寨渠道賣,仲有地方存倉
版權亦即係內容,更加係最珍貴嘅嘢
劉細良以上呢兩樣嘢一蚊都唔使比
肯定賺到100萬以上
係咪劉細良啲笑話傷得支共好深
你做過書展啊?part time 定派傳單?

賺到100萬?
你快d出本書,咁易賺啊?快d做啦!

版權費?你搞咩書要咁高版權費,連印刷成本都唔夠,加埋大筆版權費你點賺?你有無計過數?要賣幾多本先圍到?而家香港個市場實際你賣到幾多本書?

唔識又要衝出黎柒,就係依d。
佢係我地時事台19年國師
過2年轉左另一個35+國師
而家香港市場?呢件事好幾年前發生㗎喎傻仔
$300本只賺到$30本咁撚戇鳩嘅嘢都講得出
唔使上架+唔使版權費嘅話賺6-7成差唔多啦
同埋拗咩啫 叫劉細良拎返條數出嚟囉
撐劉細良呃90歲阿伯
反咩目 咪又係錢
上架書商要食9成
劉細良咪話反目嚟引班友直接同佢訂書囉
咁書商食既錢咪由佢自己食返
你啲仆街講埋晒呢啲大話嚟幫佢洗白
上架書商要食9成係真嘅
但劉細良都講佢同「三中商」反目
佢自己賣係食埋書商賺嘅錢
你講$300本只賺$30係最基層比書商簽個啲作者賺嘅錢
一般作者就真係賺緊呢個比率 但唔係劉細良
劉細良係做埋印刷同書商角色
你講嘅嘢冇一句成立
估唔到劉細良訓練到fans都識呃人
陳想出書,得劉有回應佢,劉話我幫你搞啦我做開出版,用返你之前個本做藍本加減啲,幫你拎版權,就刻意唔講版稅分成利潤點分,陳又唔識要講左權益先就話好啦俾埋手指劉搞。
劉而家就執住陳想出版我幫佢渣,佢從來無話過出完要點分錢,我有咩做錯。
值幾多其實係睇地位,無知名度就壓到好低都有
但以陳叔的江湖地位, 收市場收費會勁貴
我良唔比錢食夾棍成本已經勁低

而且出貨方式係進一步壓成本
果班友根本咩都唔知,反目全因錢銀分成
因為上架好貴,城寨自己有個棚咪storytelling搶道德高點,實際係唔想中間人抽成

其實商業合作講聲中止和平分手就ok
但香港有班友為搶更大道德光環就要誅死前合作商, 世柒都係呢類人
所以點解呢兩條友次次出事都成堆人落井下石
佢5000本
自己賣得哂?

你仲天真過天真嬌
5000本要倉儲要搬運都煩啊
你點賣到5000本啊

香港個市,賣500都難啊
我知d行家印1000都猶豫
佢點可能全部自己食?
點都要比書店賣

如果你咁勁,不如出本書啦
快快手手賺一球
唔洗咁多廢話

仲有,我唔係佢fans
無課金無睇佢節目
我係答返依行個利潤
唯一一個辦法就係收哂單先印
但一次印300本左右大概咩價錢?
但係琴日爆料好似話佢印咗五千本
印1000會猶豫係因為而家係2024
2012-2018個段時間賣書絕對係賺到錢嘅生意
賣到幾千完全唔出奇
再加上陳橋唔係無名無姓嘅人
係攝影界泰斗 世界級攝影師揚威海外個啲
而且內容完全唔outdate
絕對可以喺嗰個時空賣晒5000本
睇晒進展先鳩噏啦柒頭
同感,時間好重要
如果係發生於近期, 劉細良絕對唔敢食陳老夾棍
因為半紅不黑張子君的身價都近十萬,更何況西涼大總統現在的kol生意
真係貪粒糖輸間廠
問過
量太少d印刷廠唔撚同你做
一版人地最少500
仲有你量少個成本會直接推高
即係你本來可能賺30
推高左個成本可能賺一本15
仲要你要揾運輸搬運
300本重到hihi
仲要租地方放
300本都佔位
你自己搬到可以
但點都要call車
搞完一大輪
得大拿拿3000,4000

邊撚個on9會做
香港no文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞