人生是否一個等死的過程

270 回覆
174 Like 13 Dislike
真係慘
共產黨咁
咁如果有一日有隻藥又唔傷身又開心呢
係咪一直keep 住打就係人生的意義?
向死而生
等死嘅同時你都可以搵嘢嚟做嘅
只要當人生係一個享樂過程
所以要及時行樂
玩左先
千其唔好沉迷工作

但你可以選擇樂觀諗
學誠哥一樣挑戰下延長壽命既方法
其實就係玩接力賽,
以物種/ 家系計跑得最遠最耐嗰班人就唔會輸,唔係贏只係唔會輸啫
"海地伏都教相信凡人在經歷一定次數的生死之後 便會永遠死去。與海地伏都教有關的一句名言是:「人出生是為了死亡。」"

海地巫毒?
為乜要捐
可能你到時未洗晒啲錢又唔想死啦
咁就會好有動力搵錢,然之後每日吸毒
現在進行中
去咗一個月歐遊,跟住悶到仆街
咁呢場比賽背後嘅莊家係邊個?
暫時未理解到為咗死亡係咩意思?
以前 諗過自殺不過一出房門見到父母就打消念頭
應該等埋兩老過世就自行解決
咁不如比啲我 會唔會易啲接受
樓主 認真既 我想整個幫流浪貓狗既一個團體or整個page先 如果你有興趣 我可以用啲時間整個計劃書比你 睇完冇興趣既話都唔緊要
事實上好多人都係唔知自己人生有咩意義,只係跟隨社會步伐去努力賺錢、成立家庭、生兒育女。我覺得如果以結果來講,每個人都終須一死,而萬般帶不走。永生意義唔止physcially 永生,你可以永生在後人記憶中,即係寫入歷史中。所以有d 有錢人會出書,我覺得佢地都係想自己思想可以在歷史長存。

基本上如果人人都在等死,除咗及早離場外,唯一可以做既就係及時行樂。
如果攞正牌嘅話都幾好
我都唔明 唯有睇多D全世界點睇 睇下諗唔諗到囉

亡靈節這天,不再有種族和地位之分
這個起源來自於一位諷刺漫畫家,過去曾經於報刊中登出一個身著華服的骷髏頭,並留下註解:Todos somos calaveras. 直譯為「我們都是骷髏。」但其中要表達的是:
無論人的貧窮富貴、階級高低,我們都有死去的一天,而生命結束後其實我們都是平等的。
這個鮮明的意象流傳至今,成為亡靈節彩繪的藍本。在亡靈節這天,不再有種族和地位之分,重點是對於生命的致敬與熱愛。

亡靈節期間大部分的人都會應景的畫上臉部彩繪,完妝後是經過點綴的華麗骷髏輪廓,又稱為 Catrín / Catrina。

💡 除了近年較有名的皮克斯動畫《可可夜總會(Coco)》,也推薦另一部亡靈節相關的動畫《生命之書(Book of Life)》
共產黨會愛?會理咩係啱?
我哋可以點樣聯絡?如果你有興趣傾下既話
你寫完計劃書,放個網址上嚟咪得囉

會要求你愛佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞