人生是否一個等死的過程

270 回覆
174 Like 13 Dislike
會要求你愛佢
你唔愛佢佢會要你滅亡
佢都會話愛你不過就冇形冇聲既
都會要求愛黨既互相支持,排斥非黨員
講個愛字個個都識。
聖經講既愛係自己示範無私比其他人跟,以致得到生命。

約翰一書4:9
//9 神差遣他獨一愛子到世上來,好使我們藉著他得生命;神的愛就這樣在我們當中顯明了。//
幾多
如果話係為咗體驗同創造,樓主點睇?
抄狗絕對係,我肯定絕對唔係
出生同死亡都只係被創造出嚟去被體驗
如果能夠洞悉到創造呢兩樣嘢嘅‘力量‘
或者成為呢股力量
出生同死亡都係你之下
自然唔會有等死嘅呢個選項
我喺現實世界一定好廢先要入嚟發夢諗緊死返出去之後點樣找數
咁你係一個尋死嘅過程?
某程度上制度係保護番自己人而唔係提供公平嘅待遇
單單睇有錢人二世祖既生活就知
財產私有化注定左一個家族對下一代既影響只會愈來愈大
呢樣野唔關獨唔獨裁事
英美呢d文明國家都一直面對緊階級固化問題
你好似imply 係獨裁特有問題咁
啲留言影響到你呀唔好意思喎
有錢唔一定生存得有意義,但係會比無錢可以體驗更多嘢

不過好多無錢人都會去做非法野去賺更多嘅錢,去提升自己嘅階級,不過童年同風險同富二代當然冇得比

人類嘅死亡的確可以盡可能確定獨裁皇帝唔會永生,不過呢樣野如果係被決定就表示人類係被創造

大多數情況下我哋都唔會冇原因地創造一樣嘢,咁我地嘅意義可能就係實現創造者嘅目的。

但係現實情況就係我地似乎漫無目的地等死,可能係被放棄嘅實驗群
當你確定自己最後會到達某一個目的地,
咁你似乎只有兩個選項,

等待、然後到達目的地
主動前往

所以你話唔係等待死亡,我就猜測你可能係主動尋找
我有,你資助我做科研
科研啲咩?講出嚟睇吓我有冇興趣。
enzyme 同 clean energy有關
咁都解釋到,但我唔會理廢話
咁你仲唔快啲重刷
等死只係過程的一部份,但你就將佢講到成個生命歷程只有等死
我成日諗 我有生之年,可唔可以玩到,好似刀劍咁樣嘅VR
呢個嗜好都幾特別非歧視

整個whitebook 放上黎睇睇?
只要時間夠長,你所做嘅一切(影響)都會無限接近0
等車期間可唔可以食野?
如果你等緊車,跟住你食緊嘢同埋撳緊電話,呢個時候有人問你做緊咩? 咁你都會講等緊車啦。

所以等死先至係主角
????????????????
點解可以錯到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞