人生是否一個等死的過程

270 回覆
174 Like 13 Dislike
生老病死係checkpoint
經歷D咩先係值得用心嘅地方
無錯,但係唔返工又唔知做咩好

而家好似變咗進階版嘅等死,可以選擇住喺屋企人間屋+買一層樓收租,日日食訓等死

或者 繼續返工等死
經歷啲咩都係冇意義㗎喎。
每一刻既感受就係意義所在
我講左邊樣野你聯想到壓榨?
你知唔知自己講緊咩?

一件有意義嘅事係講緊
嗰件事對某樣野嘅固定目的有幫助。

用返前面嘅例子,我今日要去考試,所以我買咗新嘅原子筆,咁買原子筆呢個行為對我成個考試嚟講就係有意義嘅。

但係可能我去考試途中唔見咗新買嘅原子筆,咁就變咗其實我買原子筆呢個行為喺考試呢件事上面就變咗毫無意義。

而有冇意義呢樣嘢都係主觀嘅,比多個例子

假設阿寶一生都積極投入於當個好太太、維繫一個美滿的家庭這個活動之中,她主觀地認定這活動充滿價值,而且十分滿足。可是,有天她發現她的老公一直騙着她:她老公其實從來不愛她,只是貪圖她的家勢,利用她來建立自己的事業。這個時候阿寶哭着跟你說:「原來我一直以來的人生都毫無意義!」
https://corrupttheyouth.net/tradition/analytic/gmankwong/4308/?amp=1

咁人生呢?唔通死亡對你嚟講係冇乜所謂? 因為控制唔到? 定係你覺得即使會死亡之前做過嘅嘢都對你自己嚟講係有意義?

如果係咁,我真係好想知有咩意義!

至少當我諗到我將會死亡嘅時候,我會覺得我無論做啲咩都係毫無意義。
例如一個,你認為你愛嘅人,你為佢去付出,可能嗰件事你本身唔想做嘅,但係因為你愛所以你強迫自己去做。

咁樣咪就係你壓榨自己
做每一個決定,都係睇啱唔啱,唔係想唔想。呢D唔係強逼,係出於愛神。
生老病死係checkpoint
經歷D咩先係值得用心嘅地方
經歷啲咩都係冇意義㗎喎。
每一刻既感受就係意義所在
你知唔知自己講緊咩?

一件有意義嘅事係講緊
嗰件事對某樣野嘅固定目的有幫助。

用返前面嘅例子,我今日要去考試,所以我買咗新嘅原子筆,咁買原子筆呢個行為對我成個考試嚟講就係有意義嘅。

但係可能我去考試途中唔見咗新買嘅原子筆,咁就變咗其實我買原子筆呢個行為喺考試呢件事上面就變咗毫無意義。

而有冇意義呢樣嘢都係主觀嘅,比多個例子

假設阿寶一生都積極投入於當個好太太、維繫一個美滿的家庭這個活動之中,她主觀地認定這活動充滿價值,而且十分滿足。可是,有天她發現她的老公一直騙着她:她老公其實從來不愛她,只是貪圖她的家勢,利用她來建立自己的事業。這個時候阿寶哭着跟你說:「原來我一直以來的人生都毫無意義!」
https://corrupttheyouth.net/tradition/analytic/gmankwong/4308/?amp=1

咁人生呢?唔通死亡對你嚟講係冇乜所謂? 因為控制唔到? 定係你覺得即使會死亡之前做過嘅嘢都對你自己嚟講係有意義?

如果係咁,我真係好想知有咩意義!

至少當我諗到我將會死亡嘅時候,我會覺得我無論做啲咩都係毫無意義。

你唔見咗支新嘅原子筆,你最後可能問隔離書友/監考老師借支筆黎考試
試依然考到
咁買新原子筆嘅意義係失去咗,但係無影響你去考試呢個目的&結果喎
如果你執著原先買新原子筆係為咗考試,係為咗達成固定目的嘅唯一手段(?)
即係你唔見咗支筆,意義無咗,考試都唔重要啦?

死亡只係終點站,終點後嘅事唔到我理
我控制到嘅就係死亡之前,我如何應對自己人生
要思考如何應對自己人生,首先就要知自己想成為點嘅人
然後透過自律同埋做出選擇去一步步成就想成為嘅自己
呢個就係人生嘅意義
係,所以喺死之前享受夠會好d
生命係一種疾病
等?好辛苦啫
唔想等?咁洗立即行動囉
但係你最後都會成為屍體,咁你生前所做嘅一切對你嚟講又有啲咩意義?
其實足夠理性嘅人,可能應該自殺晒
你要深層次咁佢諗 就係人類嘅意義㗎喇
咁我真係冇人答到你 可能遲啲啦 升曬level 有ai 話唔定搵到啲真相嘅 可能就係純熟冇意義一個虛擬世界 可能你係隻棋 又可能你係要儲分 唔掂又要下一世努力過 真係唔知喎

低層次啲 咁你咪當一生有個機會畀你享受下 滿足感 如果你話一生都冇乜嘢值得你去存在 冇咩好開心好正嘅 就真係冇咩幫到你
意義自己定
但如果係為揾錢, 咁我覺得個D 人嘅人生好無意義
打機爆機 Congratulations 之後就係 Game Over
打機是否一個等 Game Over 的過程

睇嚟樓豬假設左自己有左呢幾百萬,
人生已經解決左生存嘅問題
諗緊點生活喎

不如你買完,
睇下租唔租到岀去,
或者啲租夠唔夠你生活一世
再慢慢諗人生意義啦

定係你自己知道有幾百萬
你人生想要嘅嘢都係得唔到滿足
所以覺得好空虛
睇嚟你覺得所有嘢要有回報先等於有意義
所以好多人用修改器囉
美金
殊途同歸,但係過程可以活得精彩。
當我真係見到嚿錢嘅時候,突然發現原來自己冇嘢想做
平時因為返工,所以會好珍惜收工之後打機嘅時間

突然多咗一個選擇可以以後都唔返工,變咗好似做咩都冇意義咁,提唔起興趣

因為冇打算有細路,所以啲錢應該洗唔晒
去旅行 又無咩地方想
雖然唔知樓豬發緊夢定係真
我假設係真嘅先

樓主覺得自己現階段已經解決左生存嘅問題,
開始追求生活質素
但係樓豬係一個計較回報嘅人
即係佢自己所講嘅意義
自己嘅付出,一定要有返相應嘅回報先對得住自己

然後樓豬發現,有番工就一定有出糧
但現實感情或者人際關係等就有付出未必有收穫
而樓豬係一個非常計較嘅人
佢而家好驚付出無回報,或者個人好懶
所以啟動咗自我保護機制,
假設做所有嘢都係冇意義先
咁自己咪咩都唔使做,咪唔會有損失囉
即係所謂返工等死或者收租等死
因為佢心入邊知道,錢先係最踏實
唔知我講得啱唔啱
你一分鐘 speed run / 一身神裝 打爆機之後一樣都係 Game Over

P.S. 試過 RPG 專登留返個 Big Boss 唔打 , 周圍走當 open world game 咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞