人生是否一個等死的過程

270 回覆
174 Like 13 Dislike
無論做啲咩到最後對自己都係毫無意義
吾是
霧裏看花看不清,當你凝視着深淵,深淵也在凝視你
你不能選擇出生,你是對的,所以人的終點都係死亡。但不要否定,每個人生前所作之事才是重點吧,活在當下,你這一刻所作之事,引起的迴響才是意羲所在吧,有人用數十億上火星建立殖民,有人去戰場救人,有人作姦犯科,你所作之事是你所愛的,那一刻就是意義。死後的世界無人知道,何不活在當下。
又係依d扮哂看破紅塵

事實意義係自己定義

我夠話依個宇宙 依個空間係無意義
萬物皆空
就係人生太少時間,先要用盡奶力争取比人多嘅利益
意義唔在於做咩事,而係同邊個一齊做。
而揀去同神相愛,就係豐盛而且無盡既生命。
係你扮緊看破紅塵,
而我只係想表達只有永生先有意義,
而且呢個世界好有可能真係有人存在咗好長時間超過一般人類。
愛同其他感覺一樣都只係你嘅幻覺,好似啲視覺幻象圖片一樣,某個特定嘅其他感覺到達某一定程度你以為係愛。

當然如果你真係感受到呢個感覺,你係唔應該入嚟呢個post ,我哋傾完之後你可能會同我一樣覺得所有嘢都係毫無意義。

但係你可能甚至比我更危險,因為好多聖戰組織負責洗腦嘅人,都係宗教背景出身。
咁你有無參與jpex?
咁你呢,你生存咗幾十年,你覺得自己做咗啲咩有意義嘅嘢? 你對而家嘅生活真係滿意? 你最鍾意嗰個係你身邊嗰個?

如果以上答案皆否、咁你嚟緊會有啲咩打算? 繼續行屍走肉等死?然後繼續同其他人講活在當下?
普京會向深淵放核彈
me too
人一出生就有絕症
所以應該解決嘅問題係死亡病。
所以生物會繁衍下一代
無永生只有不斷地生先可以永續
你就等死
我就有大把嘢想做

睇下有生之年強國可唔可以收皮

再唔係睇下科技發展都好有趣
睇下ai點發展
等遲啲蘋果VR成熟之後就會買返部試
下一代關我撚事
咁你要先問自己 乜野對你黎講有意義 如果你答唔到呢個問題 咁所有野對你黎講都係毫無意義
可以係.可以唔係.
生左個仔同女.
有責任父母. 你會憂心佢過得好唔好.
成世為兒為女.

無既.最終都係等死.
最多中間可能有野追求=>女人,成就,金錢,名....
到你最後1,2年九成九都係等死.
你有咩想做?

「睇下有生之年強國可唔可以收皮、再唔係睇下科技發展都好有趣、睇下ai點發展、等遲啲蘋果VR成熟之後就會買返部試」
呢一部份顯示你同我哋一樣都係等緊死

你講嘅呢啲項目只係你等死期間用嚟打發時間嘅活動
多數人生/生活上失敗先會咁諗
你自己等死,又生個小朋友出黎等死 你咁樣咪即係玩鳩佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞