人生是否一個等死的過程

270 回覆
174 Like 13 Dislike
你成為屍體既時候已經冇你既事啦

好地地生勾勾一個人
咪盡情用自己方法揮霍生命囉
係要諗無命之後嘅事
輪唔輪到你理先

衰D講句 你D親朋好友變屍體之後
佢對你生命嘅意義都唔會歸0啦

就好似一架新車
最好力最慳油就係0km出廠個刻嘅狀態
當你開始揸個刻就開始一直衰退落去
所以我鐘意買二手車,你用心機去執會越執越好
所有野本來都無意義架啦,
你覺得有咪有囉
考試一百分,財自,係可以同一比,老母可以拎個仔同人比,同人比無意義咪無意義囉
當我變成屍體 佢地對我嘅意義同即歸0
如果你話永生有機會有意義,咁唔代表係有限既生命入面就無可能有意義喎
即使毫無意義 大家(包括我)一樣選擇緊正常生活
拍拖 返工 打機 性愛 食飯… 只係靜落嚟嘅時候會諗
會唔會有其他人諗得通生死嘅意義

既然毫無意義又何來損失?

只係我一直以為只要有錢就可以做自己想做嘅野,倒頭來發現原來都係咁…

收租/出糧只係另一種等死嘅過程…

我心入面真正認為嘅係
所有人都係係度等死,只係呃自己而家做緊嘅野係有意義,大部份人都只會一直搵唔同嘅野分散自己注意,令自己唔去諗,唔去面對

本來無一物,何處惹塵埃

由0出身
回歸為0

何以計較得失?
所以標題係一個問題 而唔係答案
其實我覺得你係突然多左幾球,就覺得自己以前返工咁努力原來係on9, 否定左以前既自己所有既付出,時間,努力,精神
再睇返呢個社會個個原來都係on9

你係未揾到新既自己既定位姐
想快d既可以比晒d錢我先,你就會更快揾到你既意義
建議你睇咗套電影”靈魂歷險記”先講

你真係唔計較就唔會咁多嘢講啦
邊有咁多點解
有啲人鍾意黃色,有啲人鍾意紅色
你會唔會問點解有意義呀?鍾意咪鍾意囉

咁你不如調返轉諗,點解你今日仲生存?
咪就係因為你不斷咁尋找緊個意義咪就係個意義囉
唔係話冇意義,係你諗唔到姐

又或者調返轉諗,如果冇意義,咁你係咪唔生存?
意義係咪生存嘅必要條件?
如果你唔計較得失,你將啲錢捐晒俾我呀唔該
你係
是 今日唔應該望返琴日嘅飯 今日有今日嘅飯
所以去到死嘅時候根本唔需要理任何價唔價值 亦無嘢要比較
好好感受最後一秒 最後既歡樂
你咁諗都冇錯
Up to you
50歲前都唔是,過左50隨住時間上愈發年長,都會是愈接近
可能呢一刻你都未有方向,會好迷茫。

邀請你進入我們的『Chat窿』www.chatpoint.org.hk
(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時)同你傾下計。
我原意係想睇下有無人有好簡單嘅意義、可能幾十萬就做到,咁我咪出錢比佢做
係一個咁多人都等死嘅社會入面,自殺率竟然咁低?

你唔覺得成件事好唔合理咩?

同埋我懷疑你無睇我寫嘅野
自己開心就係意義
周圍嘅事物你都控制唔到咁多
有方向咁等死會好啲?
咁點解唔瘋狂吸毒? 所謂開心只係腦部接收嘅電子訊息,吸毒就可以提供大量
吸完之後成身唔舒服不了
做唔到我想做嘅自己
聽講夠靚嘅毒品+搵藥劑師調教份量
會又爽 又唔易成癮

搵啲唔會傷身但係又會開心嘅嘢做唔好咩
真心無睇你鳩up
包拗頸

你唔想番工咪唔好番囉
同埋繼續等死
廢事同你講

利申: 唔洗番工日日活得好爽
咁你聽歌係咪等首歌完先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞