人生是否一個等死的過程

270 回覆
174 Like 13 Dislike
咁請問你呢位成功人士? 你嘅人生有啲咩意義呢?
就係無、或者可以一下殺晒全部人、大家一齊無意義就最病意義
都可以咁講.
亦可以講個天係玩九人類.
咁你要先問自己 乜野對你黎講有意義 如果你答唔到呢個問題 咁所有野對你黎講都係毫無意義
就係無、或者可以一下殺晒全部人、大家一齊無意義就最意義
甚麼都沒有
我假設你講個天即係上一級嘅生命體啦,

其實可能佢哋都覺得佢地嘅人生毫無意義,製造人類係因為打發等死嘅時間。
我假設你講個天即係上一級嘅生命體啦,

其實可能佢哋都覺得佢地嘅人生毫無意義,製造人類係因為打發等死嘅時間。
人生有冇意義真係好個人主觀感覺,有人失戀考試失敗就自殺,有人就算破產離婚失業都覺仲可以再努力東山再起。

永生其實好大問題,特別係獨裁者永遠唔死階級就永遠固化,早出世既人永遠佔據高位。。。
我冇話係成功人士,但對我黎講,人生/生活得好有意義,每個人都唔同,你依家既諗法同狀態,就算我登陛火星你都可以話冇意義
係,人生點都會有個終結。我認為意義係睇你點賦予生命上嘅各種事情。好似有人想係再世周遊列國,享受文化同視覺上嘅衝擊,呢個經歷嘅追求係個人方面嘅意義。

又好似有人想製作教育影片係網上,可以將知識廣播,自己死後都可能可以將知識流傳。佢享受自己可能改變人生命嘅付出,並且自己死後可能有價值,呢個追求係對自己嘅意義。

所以我覺得意義在於個人。
以為 護 開po

btw目前既我黎講,是
識轉生咪得,記憶永久保存
望完未,咪又係要返工
又唔好講到咁武斷

只係通常經歷低潮既人比較多呢類諗法
呢個問題好哲學
永生點解先有意義,所謂既意義係咩,係客觀認同定主觀認定已經唔同晒講法

如果係主觀既話無野好討論,你話係就係

客觀既話,生存或存在既意義可以討論下
如果以物件而言,例如一支筆,佢既意義係人類定義,廣義黎講就係幫我地寫字,佢既出世就係幫助用家寫到字出黎,當佢有一日寫唔出或者唔再需要佢幫我地寫字時,佢就無生存/存在既意義,我地就會捨棄佢。
一支筆可能只係比人用一日就完成佢既使命,完滿左佢既生存意義。

如果以一支筆作為類比,只要完成使命就有意義既話,咁生存幾耐就唔係衡量有無意義既因素。

咁永生點解先會係有意義?定係其實只要你既生命發過光,發揮到價值就有意義?

不過上面呢一切都係以”利他”作為意義去討論,只係對他人有意義,如果以“利己”作為討論既話上面既諗法都係廢話。

但以“利己”而言,就會變成主觀感受,每人都唔一樣,所以倒頭返返去“唔使討論”,你要自己諗。
成功人士應該更加清楚生命有限
對你黎講真係無咩意義
果個唔係你黎
我反而係突然贏左幾百萬後有呢個感覺
永生嘅意義在於無限時間創造嘅可能性入面會有機會有意義。

以一支筆為例,佢嘅意義係比使用佢嘅人成為既得利益者,我地嘅意義又係純粹為左幫當權者實現「意義」?
當權者又係為邊位實現「意義」?

所有人都應該係自私利己,只有一部份人被教育為利他。

所以理性地追求原因結果就會發現所做嘅一切都只係為左爽幾下? 實質對結果毫無改變,只係另一種等死嘅過程

包括你
有錢嘅成功人士更加清楚基層嘅人生係毫無意義。
當人有永生.99%人最終會想死.
可能100年後.可能幾百年/幾千年後.
無盡生命就可實現無盡慾望.
但慾望有盡時.

發現無野好追求,咩野都試過晒.
人自然會覺得無生存意義.
物極必反.

個1%人不想死.可以睇化生命.
如果你覺得人生意義係死亡,
當然所有做嘅嘢都係「打發時間」

我嘅人生意義並唔係死亡
我去感受呢個世界嘅行為就係存在意義
所以完全談不上打發時間
無論人生有冇意義都好
客觀上由你出世嗰刻起
已經係倒數緊死亡
唔會因為你覺得有冇意義而停止
所以樓主既講法其實無錯
人人都係等緊死
只係早同遲既分別
感受返工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞