[直播?][新手] DIY動鐵耳機比女友

340 回覆
437 Like 7 Dislike
真係鍾意聽歌一定唔會用DIY既

屌心意都唔識

點解呢?
樓主, 咁音色係咪買單元嗰陣就已經決定左?

壇已開

3M焊台?
樓主, 咁音色係咪買單元嗰陣就已經決定左?

可以咁講 如果正常地分頻 因為單元其實就好似歌手 一個勁既歌手唱出黎當然好聽啲 但係如果多單元嗰陣 分頻就顯得重要 你可以想像就係一個合唱團 如果無分配邊個唱低音 中音 高音 成首歌全部人都唱 出到黎個效果未必比一個人好

壇已開

3M焊台?

我唔係 我嗰個烙鐵無得較溫度 但係整耳機已經夠用 如果想無咁熱 咪熄左佢 然後唔好預熱咁耐 反之亦然
屌 而家動鐵下下都2000$起跳咁濟咁 1200$搞得到仲要diy

跪低拜你

其實動鐵係好暴利 如果識得大概點分頻 三分一價錢就可以整到差唔多既野 除非自認金耳朵 但係金耳朵就會想整/買CM私模啦
屌 而家動鐵下下都2000$起跳咁濟咁 1200$搞得到仲要diy

跪低拜你

其實動鐵係好暴利 如果識得大概點分頻 三分一價錢就可以整到差唔多既野 除非自認金耳朵 但係金耳朵就會想整/買CM私模啦

啱啱買左隻動鐵, 你咁講一講好肉赤

跪低拜你

動圈反而似傳統喇叭
乜鬼都要自己開發

難怪近年咁多新耳機廠出動鐵

壇已開

3M焊台?

我唔係 我嗰個烙鐵無得較溫度 但係整耳機已經夠用 如果想無咁熱 咪熄左佢 然後唔好預熱咁耐 反之亦然

taobao淘部白光白菜啦
oled mon,可調溫
嚿幾水人仔,抵玩嫁

Hi 巴打
冇女唯有整比自己

跪低拜你

動圈反而似傳統喇叭
乜鬼都要自己開發

難怪近年咁多新耳機廠出動鐵

Agger 但係我反而鐘意動鐵比既Bass嗰種感覺 實D爽D

Hi 巴打
冇女唯有整比自己

諗住用咩單元?
推呀

Hi 巴打
冇女唯有整比自己

諗住用咩單元?

29689+30017+6mm 動圈
一圈三鐵
樓主依個男友真係不得了
Lm睇成品
屌 我琴日自己整耳印fail哂,又要去買 有冇巴打知道邊到買平
我都係689+955

咩VE都係幾條死鬼佬開模整, 鍾意聽歌一定唔會用, 收到

咩VE都係幾條死鬼佬開模整, 鍾意聽歌一定唔會用, 收到

手工野都係diy 架啦
可能佢鐘意用846果d
樓主仲識整啲咩

耳機類?
黐撚線

巴打邊到學整電子野

無呀 自己睇下個結構睇下d文試下咋
其實headphone貴 唔係貴起最後調音部機到咩?

整左岀黎唔使調音真係work?

一開始電阻電容嗰陣已經調左音 不過無個人特色就真既

電阻電容係咩值 , 利申 : 新手

電容用2.2uf兩個 電阻10ohm

電容用2.2uf兩個 電阻10ohm

電容串聯駁29689
電阻駁22955
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞