忍撚夠,同我叫曬九巴公司做嘢嘅即刻入嚟!

264 回覆
40 Like 1242 Dislike
我今日就係喺巴士入面見到有個阿婆追到門口 個司機都關門開車 我先出post屌 當然加埋我以前都試過去到門口佢都唔開門
你唔早啲去等車?
巴士app都叫人早五分鐘等車
想知樓主等邊條線
我有自己生活㗎 唔會咁得閒Mon post😹係今朝見到阿婆追到埋巴士站個巴士佬都唔理 先出個post屌吓

不過見好多人都覺得唔等係合理 幾出乎我意料 去好多唔同地方旅行 如果未開車巴士司機都會傾向等埋 係香港啲九巴佬明明未開車都唔開返道門 果到比盡5秒鐘 不過算啦又有班人會滑坡謬誤話等1個就要等曬全世界咁屌 hahaha
香港投訴之都唔係流
日日成班自己當大爺係到屌
剩係問點解 自己唔會諗番點解
呢d post 一個月見十幾個
我有投訴過呀 九巴都話要等㗎

不過駿業里呢個站就麻煩嘅 因為一架等咗後面就成堆巴士開唔到 但果次係259D前後都無任何車 然後佢前面仲要岩岩轉紅燈 結果佢係我面前關門之後(我到果陣佢道門啱啱開始關) 駛前左半米都無就停低 等紅燈等左起碼半分鐘先開走

呢次我真係記住咗 加埋今日見到阿婆咁慘 咪開post鬧吓
其實有冇可能係佢關緊門嗰下已經望緊右邊塊倒後鏡
所以見你唔到呢?
善用 九巴apps ,預早2 分鐘到站
同意 咁所以車長有無責任睇清楚?我就係問緊呢樣🤔🤔
地球圍住你轉
等你一個就可以
咁車入邊乘客點解又要嘥時間等你
問題係你要搭嗰班車
點解早啲去等
人哋上到車你上唔到
會唔係你問題?
咁佢都決定咗關門即係佢assume已經乘客上哂車
你活起邊個年代?
依家全世界都係自動跟天文台時間
唔洗手動set
點為之望清楚,你上到車就叫清楚,你上唔到車就叫唔清楚?

望完無人上果下 clear 先望右,點都會有一下 cutoff time

你畀得人 cutoff 梗有你既原因,人人都上到車點解你上唔到?
確實係,但你睇返上面,之前九巴覆我封email都話,如果車係未開同埋情況許可,車長其實有責任開返門。

咁當然啦,點先為之情況許可就係車長判斷,我嘅問題只係啲九巴車長係咪真係有判斷過,定唔理三七廿一開走實無死?
我都話我今日係喺㗎車入面望住阿婆上唔到先鬧😹屌😹
我覺得都要睇路面情況嘅
你試下觀塘道停低再開多次門比你?
畀得人 cutoff 梗有佢既原因😹人人都上到車點解個呀婆上唔到😹屌😹
開過前門就一定投訴唔到個司機
所以慳返啖氣 從來都係人等車點會車等人
好簡單姐,因為九巴曾經被你呢種人投訴過點解離開咗車站仲上客而搞到好大件事,係呀就係無呢d含家產撚樣,所以而家一開左車都唔會停返比客上
系你老母咩
其實見過好多次如果真係啱啱閂緊門,你又去到車頭嘅,多數都會開返門,如果你係離遠望到部車,揮手追嘅咁就算啦,人地一閂門望鏡出,睇撚到你咩,其實而家有app睇到部車幾時到,雖然話有時唔準,不過唔預到咁忟水唔得架咩?
依樓主既建議
不如叫九巴係個站度等 後面有下一班車到先開出

開到下一個站 咁前一班車又可以開走

咁咪永遠都唔會有追巴士呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞