周小龍同Bob叔有咩過節?

353 回覆
161 Like 14 Dislike
問父母攞錢最乾淨,其他出賣勞力/錢搵錢嘅一律係污糟錢
反咗面? 成日去bob 叔屋企喎

追返post發現原來4月已經屌過
睇落其實真係小問題
話Bob叔同佢講咩講得咩唔講得之類
推斷應該係Bob叔民不與官鬥個concept
提周小龍唔好係fb之類直屌政府得太勁
最多好似自己咁打下刷邊波暗屌
然後周小龍聽完唔鋸佢掛
炒樓點食人血?

我諗佢意思係 只要你擔心屋企人
唔係好似佢咁拋低所有野 你就算係藍
沙律單野佢有出口
反而諗緊未必關香港事

而家移英嗰班 KOL 應該分咗兩派

一派係鼓勵香港人完全融入英國,食地道野,享受地道文化,識 local 朋友

另一派想喺英國劃個香港城,或者唐人街 2.0,開香港餐廳,搞香港生意,盡可能咁保留香港文化,唔好被香港嘅各種價值喺呢一代毀滅

無話對與錯嘅,但 bob 叔好明顯係前者而周小龍係後者
食住屌tommy個勢想屌埋其他人姐
睇咩呢個post可以肯定
真係屌bob叔笠左國安法唔高調表態之類
唔怪得bob叔既 由佢講民不與官鬥果下
其實都明顯表達佢係咩立場取態
為左呢個小分歧搞到又多單黃營反面真係唔值
講真呢刻仲有邊個真係夠膽下下高調表態呀
英國啲集會又仲有幾多人出現
留係香港既又幾多爭住上哂深圳
因為無錢炒
不過如果我有錢炒俾人屌又有乜所謂
早排先有個中國海外反對派
俾中國官方喺法國機場捉上機
好彩最後叫走得甩
但法國一方好似都冇得追查……

佩服周小龍
理論上bob叔冇錯
亦冇宣傳自己生意,如果扮黃冇得益咁扮嚟做咩?
索性做藍可能搵得仲多
前者嘅想法好自以為是。。。

去一去外國就知,美國又好,英國又好,9成9都係白人同白人玩,亞洲人同亞洲人玩

啲人移民咗幾十年,結果都係一樣。新移民種族嘗試咗even過百年都無成功融入

你憑乜嘢簡簡單單一句叫人融入?

望下塊鏡,你首先唔係白人。聽下自己把聲,充滿鄉音嘅英文。。。

係香港咁多年,你都無一個白人/黑人gd fd。有冇問過點解?因為人係stick to comfort zone,我點解要引導一個白人入自己圈子?

又唔同話題,唔同背景,有語言障礙,係街行仲會有人望住。做起朋友嚟唔順心順手,好麻煩,唔爽。

你憑乜覺得人地當地人會完全當你自己人?
最尾發球梗係開呂布埋身或者反手,點會開呂布最強既正手?
波叔正正就係你哋黃絲2019年最憎嘅不問世事淨係識飲飲食食嘅有錢佬
社運時講兩句,就有晒光環
而家見勢色唔對,就移英變返飲飲食食嘅有錢佬
但連登仔當佢神咁拜
黃絲都係戇鳩鳩
睇bob 叔旅行片有咩低賤?
你平時睇開咩高尚片
做下功課先啦,連資料都錯
你又為香港做過咩事?
冇酸呀
係見你地講到佢靠自己炒數致富覺得搞笑姐
老婆仲要返香港
屋企人仲係香港

如果係真嘅話
難怪周小龍會嬲嘅
你應該真係從來無去過外國
大佬咁人哋有屋企人喺香港你屌人驚真係講唔通喎
點解要求其他人同你一齊癲,唔陪你癲就話人藍
可能成世踎喺唐人街雜貨舖
其實兩樣可以並存無咩衝突
呢邊d個個race都有自己細嘅community 又唔會同local完全分隔
一個屌垃圾bob都無
連登仔真係獨具慧眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞