周小龍同Bob叔有咩過節?

353 回覆
161 Like 14 Dislike
估唔到周小龍都係黃衛兵
咁講,大家對同路人定義都可以唔同
去到死人冧樓果陣,當然會用最最最最最最廣義咁計 (基本上唔係直接敵人都可以係朋友),3唔識7只要係咁啱企你隔離,你都會幫佢擋子彈咁

但依家時勢唔同,大家有時間/空間去細分/定義返自己同埋人哋嘅取向,咁個分野咪明顯啲囉,好似有啲人依然唔搭地鐵,唔食(曾經被定義嘅)藍店,但有啲人可以覺得自己政治立場容許去埋深圳食燒魚睇小紅書

我覺得bob叔個圈-例子人物包括混肥-係想淡化政治立場,久唔久提醒/「強調」吓自己有良心嘅就算,其他時候盡量快快樂樂過日子

而周小龍無咁放低之前既野,所以對於有人好似move on咗就會勞氣/挑起佢條根

兩個都無錯,當然你可以玩膠「對唔對得住入面啲手足」;你問我的話我每當諗起長毛/肥佬黎/黃之鋒/毛孟靜 甚至 楊岳橋/鐵頭何 etc 都覺得好心噏,情感上當然支持周小龍多啲,但我都想可以好好活下去

當然最能討厭係 tommy/ 王俊彥 嗰啲靠賣黃為生嘅撚樣
我曲架屌
曲架屌佢淨係收租都唔止12000HKD啦
笑你呢D坐監黃絲真係怕你嬲
光頭BOB TARGET咁撚多鬼佬, 打曬英文字幕要entertain你堆低收入廢人咩 屙尿照下自己咩樣 睇下自己住邊條公屋邨啦廢人
bob叔當初都會同連登仔互動下 後來太多失禮廢公屋窮西兒登仔盲反 乜7都9UP 人地都唔撚7理你了

不過是但 連登既廢人係咁 又窮又要同老母爭個公屋廁所 可以有咩期望
最蝕就係佢
明明煮嘢食就得
出咁多聲搞珒被迫離開家園
乜水都冇cap過
擺到明玩緊曲,係啲藍傻鳩,屎紅贏大獎咁款
Bob叔冇出嚟反駁咪已經係證據
其實係,所有公職人員都係仆街冚家剷全部等天壽
連結所有受苦嘅民眾
簡單D講,周生就係覺得Bob叔黃得唔夠撤底,屌on9
我覺得就好似星期日返教會咁
唔代表你唔可以有信佛教嘅朋友(極端宗教撚除外)
亦唔代表要逼其他人都信教
所以香港人係外國有自己圈子/社區/商業圈 都唔代表係封閉自己
最𠹌real
然後要公開屌鳩人
佢嗰陣似係想食住黃圈個勢搵大錢再從政
好似阿布泰嗰個咁
只不過估唔到國安法真係立法
佢個如意算盤打唔響
搞笑?
佢YouTube係主打飲飲食食嘆世界㗎喎
想佢學廢佬蕭咁日日讀報紙cap水???

同埋佢啲片係嘆世界但又唔覺佢炫富
唔係下下要啲有錢人食大排檔先叫貼地嘅
Ching你睇清楚先,唔好殺錯良民,曲喎
Bob 叔:朋友少你一個唔少啦 唔啱傾咪各行各路
呢樣珍,連我藍外母都認證質地正
我都有睇佢啲舊片佢事實係話有炒樓搵錢,但佢話最重要係識有錢人個圈子的啲人,例如打下哥爾夫球呢啲活動。
捐錢比立場買車呢下已經99%連登仔望塵莫及
話佢cap水果啲係咪傻撚左
連登仔面前冇聖人

搞掂人地個熱水爐未?
周覺得bob 有能力應該做更多
但bob 明顯唔想咁投入
傾唔埋咪反面
我覺得要釐清概念
似乎大部分人覺得只要無直接金錢收入/收益 就唔係賺/食XX水;但非金錢收益又點計?

當你(我都係)嘅生活都真係要為錢為糊口奔波,自然金錢收入就係我哋嘅首要考慮
但如果唔洗呢?

一個有啲錢嘅人,佢就係要賺認同感,賺光環,要威威
錢佢大把,有的是成本去打造人設,因為佢想要既野Money cant (directly) buy,例如去到有啲人唔收錢都吹奏佢,奉承佢,識下啲少少出名嘅朋友咁,反正有的是錢,佢唔介意大家高興比你黐吓
無論係早期教人煮嘢,介紹餐廳,show生活態度,都係為咗成為 真 KOL/influencer

我衷心相信,依幾年當bob叔為某啲嘢發聲嘅時候,佢係真心出於義憤,喺某啲大是大非佢都分得好清楚,但係純粹因為佢冇獲取金錢收益就當佢係聖人就真係搞笑咗啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞