周小龍同Bob叔有咩過節?

353 回覆
161 Like 14 Dislike
炒樓食人血? 咁不如炒左你老母黎食啦
共產黨派你黎講?
其實兩樣都應該做
盡可能搞多啲香港文化相關嘅嘢
盡可能連結在地香港人
同時盡可能識多啲local
盡可能融入地道嘅文化
要學識點欣賞同享受,亦要避免踩到人界
根本無衝突

唔係迫你餐餐fish & chips同茄汁焗豆
但至少要了解英國文化

但好老實呢樣嘢唔容易
你話你懶西淨係想喺英國做純純種種香港人唔想試新嘢
留返畀下一代學做英國香港人
無問題
但唔好屌其他移民唔融入英國或者同你啲港式習慣有磨擦
間接話佢係冷氣軍師
點先唔叫炒樓
近十幾年香港投資物業果班好多10年8年都唔賣
係去到移民潮先多人賣樓走人
Hold幾年至十幾年都叫炒樓?
咁都屈佢係藍
利申成日睇bob, 佢條條片都講粗口,肯定佢係無錢落到袋
佢都冇開廣告
連登好多Bob 粉
連周小龍犧牲咁多都比唔上
去撐Tommy 啲plan未?
其實得香港人先會 stereotype,將啲上一代 brits 做嘅野就覺得係所有英國人都會做嘅野。情況就好似有人話移民去香港要點融入,然後叫佢個個禮拜去飲茶,但條友來到發現原來香港人喺香港係食日本野

例如 fish and chip 呢個問題都唔得香港人嘅問題,前排都有篇報導話而家英國 burger 仲 popular 過 fish and chip,更加唔好講後生仔完全唔會食嘅 pie and mash。

上一代同後生根本好多野都唔同,尤其過埋疫情嗰代啲後生仔,分分鐘連放工落 pub 嘅文化都無,因為 wfh 同 flexible working hour 之後,都慢慢打散緊呢啲文化。而家係多咗更多人放重心喺家人上面,個老闆一個禮拜先見兩次,仲要放工返去湊小朋友,成個社會都轉變緊。

係香港人唔知點解硬係鐘意諗到勁複雜,然後搞到自己好大壓力。真正融入英國,就係啲野 take it easy,樣樣野起晒鋼咁話,本身呢種態度都已經好唔融入
我幾認同你嘅觀點,啲local唔歧視都好,社會有陰喑面,一個外地人幾努力,都難被當成自己人完全一樣嘅待遇。

但你有啲講法例如口音問題、唔同膚色做唔到朋友等,就講得太極端。係有呢類現象,但唔會9成9咁嚴重。依家時勢係全球化,你冇白人fd唔代表人哋冇
我就係講呢個現象呀

9成9係誇張咗,但呢個現象係真㗎喎。。。。。

我就好奇怪,我之前做啲MNC,啲人分哂皮膚顏色咁玩,唔會點撈埋

Even美國加拿大都係

心諗乜事,平衡世界嗎真係
連登最撐炒樓發大財嘅暴發戶
今次撐Bob叔啦一定
bb衫真係會預著幾年?

Adjustment disorder
我記得係
咁都係佢單方面講 佢有乜證據
2024都仲捉鬼
賣過一間叫炒
咁人哋有包袱有親人係香港
唔通又逼人逼到出晒面咩
有啲野心照咪得
痴線
要人地返香港比人拉先安樂咁
周庭坐完出嚟都冇條條片 日日出post屌國安啦
有啲野唔洗日日講呀麻
周生自己喺英國咪又係用緊「香港人」個名去搵食
起碼肥仔唔洗掛住「香港人」個名去搵返香港人錢
拿公道少少 近十條片佢都有串港共啦 佢老母同外家親戚都係香港
近年發現港共搞唔到你就搞你屋企人
咁收一收火都唔怪得佢喎
講到好似罪大惡極同Tommy一齊呃人咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞