閔熙珍2點正進行記者會 HYBE:閔為了送防彈少年團進軍隊也用了巫術行為(3)

170 回覆
3 Like 5 Dislike
咁你可唔可以解釋下如果閔有咗同nj解約嘅權力,之後轉個頭就同nj無痛解約,hybe就算對ador有控制權咁又點
「HYBE與子公司ADOR閔熙珍代表的矛盾仍然持續,而今早閔熙珍代表就斥責HYBE在深夜跟著女員工回家,更恐嚇員工,帶給對方心理壓力」
又係將focus spin去「心理壓力」同「女員工」度同一招不停用
呢次感覺係閔熙珍未問清楚個女員工就斥責咁 而家覺得HYBE應該有唔少文件在手 見佢篇聲明又係蜻蜓點水式
https://www.kpopdays.com/?p=95471
另外有一篇有對話
感覺上係:
1. 閔話因為hybe通常唔想俾咁多主要工作以外嘅人工(可能指獎金?),所以就想由內部轉承包(但其實係同一人/團隊),話呢個係hybe嘅要求(假傳聖旨),咁就可以繼續出嗰幾億won俾佢,同時要強調係閔幫手fight返嚟
2. 因為一開始閔冇諗過造型師會袋晒獎金,冇分俾助手,所以想透過轉承包解決問題(唔係好明呢段)

而hybe應該就係講緊第一嗰點,本來應該係造型師人工(會連落成本),但變咗承包(客直接俾錢造型師)
好混亂
睇咗幾次都唔100%肯定係咪咁嘅意思

佢同nj解約無用
佢有錢都已經分/還咗比hybe
Hybe一下子可以拎百幾億出嚟
佢得唔得?

佢要求嘅嘢其實得兩樣
1. nj唔需要額外被Hybe份約約束年期
2. 擁有自主經營權唔洗喺制作同宣傳上被操控
變相他日班女或佢本人唔想留喺hybe都有退路

重點 nj同hybe & ador份約至少5-7年
絕對無可能而家即時解約
天價賠償金即使有人科水都唔掂

所以佢講明唔會辭職唔會脫離hybe
只係爆hybe管理失當
意思係肥佬留一線比自主權
佢就繼續經營nj同分錢比hybe
所以Hybe先至轉口風死狗咁
Hybe有證據證明佢違約一早告鳩咗佢啦

廠牌有自主權係好基本嘅事
5050單嘢同而家呢單
情況類似但輿論風向不同
正正就係因為hybe太霸道
閔老母唔係聖人
肥佬亦都算到盡
一開始就想假借人個名推親生女
Nj幫佢賺錢佢淨係冷嘲熱諷

事實上肥佬借咗錢出去係要吸返血
根本無話邊個欠邊個
咁你可唔可以解釋下如果閔有咗同nj解約嘅權力,之後轉個頭就同nj無痛解約,hybe就算對ador有控制權咁又點

佢同nj解約無用
佢有錢都已經分/還咗比hybe
Hybe一下子可以拎百幾億出嚟
佢得唔得?

佢要求嘅嘢其實得兩樣
1. nj唔需要額外被Hybe份約約束年期
2. 擁有自主經營權唔洗喺制作同宣傳上被操控
變相他日班女或佢本人唔想留喺hybe都有退路

重點 nj同hybe & ador份約至少5-7年
絕對無可能而家即時解約
天價賠償金即使有人科水都唔掂

所以佢講明唔會辭職唔會脫離hybe
只係爆hybe管理失當
意思係肥佬留一線比自主權
佢就繼續經營nj同分錢比hybe
所以Hybe先至轉口風死狗咁
Hybe有證據證明佢違約一早告鳩咗佢啦

廠牌有自主權係好基本嘅事
5050單嘢同而家呢單
情況類似但輿論風向不同
正正就係因為hybe太霸道

紅字咪就係點解hybe唔俾閔無痛解約nj嘅原因囉
依家閔基本上已經認咗想要獨立(認晒啲文件e.g 1945)
同認咗要求有nj解約權(掏空ador)
加埋依家最新指控:挪用公款(俾in house造型師用freelance 身份接job,避過公司數出糧)
輿論方向就你鍾意啦,反正告唔告得入佢都應該喺呢行玩完除非佢後台真係勁到可以成功令法院禁止hybe行使股東權力,用20%禁住80%
同埋上面位ching都幾搞笑
一直喺度ff nj有份約under hybe
真係跟呢單嘢咁耐都未聽過,唔知佢係咪hybe/ador內部人員嚟
然後又拎閔老母嗰套冇自主權嚟講冇自主權到控制咗董事會,假傳聖旨私底下改造型師做承包,真係勁受壓迫
如果無約喺hybe度洗乜叫hybe比解約權呀…
你講嘢之前用下個腦先
講到尾你都唔明廠牌個經營模式

我講咗閔老母唔係聖人
你返工都會陽奉陰違啦
更何況而家閔老母係廠牌阿姐
唔係直屬肥佬嘅下屬

講多次
我屌肥佬只係睇唔過眼佢咁霸道同小家
唔代表我認為閔老母係善人
都話咗無可能即時獨立
無人會比呢筆賠償費
閔老母係為約滿嗰日做準備
所以hybe一開始先搞埋咩巫術嗰套
而家仲要開大會先炒到佢

至於佢留唔留得低
我真係無乜興趣
本來就一定係hybe贏
大不了之後換晒啲管理層交待下
醒少少啦師兄
約under ador
但係ador無權私自解約啊閔係代表,係有18%股權,但唔代表佢可以隨便解約
正如hybe有ador 80%,但想炒閔都唔係話炒就炒,要經股東大會
一個ceo就可以隨心所欲為所欲為,你當間公司真係佢嘅咩
就算我當你想像中嘅雙重合約存在
咁閔係ador嘅人,hybe點樣俾hybe對njs嘅解約權佢啊
閔就係唔想等約滿+唔想俾違約金
所以先要向hybe要求有解約njs嘅權力
個翻譯好奇怪 睇完更加唔明佢想表達啲咩
既然Ador無解約權就證明有份約喺hybe度
即使ador同nj解約係唔會令hybe份約失效
你當肥佬on9㗎咩

有解約權當然係方便走佬用
但唔係你諗得咁便利
真係咁易就唔洗比違約金
大把韓星只要喺廠牌度撈就隨便跳槽啦
nj份約根本無可能100% under ador
如果係咁hybe點插到手干預
再講ador既然係hybe旗下
自然同hybe有合約
唔係咁hybe又點吸ador賺嘅錢?
你話無得私自解約係正確
但唔洗賠就絕對無可能

其實只要大小小多分支嘅公司
都會有幾重合約
唱片公司同發行公司已經係一個例子
閔熙珍要求有解約權都幾唔合理 佢想解約嘅得嘅 俾違約金賠錢囉
所以佢唔係聖人
不過佢而家解約作用不大
Ador永遠脫離唔到hybe
解約唯一用處係等約滿唔洗責住班女喺ador
或者唔需要再遵從hybe對ador某啲條款
要求藝人成績上做到某個標準
如果唔係就會自動續約
呢啲合約好普遍
到底hybe點插手干預,我都想知又係咩唔俾出道嗰啲?
同埋hybe有ador 80%,你覺得hybe係點樣吸錢呢
不過算啦 拗嚟無謂反正單嘢都就嚟玩完
唔想同你拗,但想講 冇自動續約咁嘅嘢一早韓國就因為以前奴隸合約嘅嘢,規定咗藝人最多只可以簽7年
如果有咩自動續約,即係上面條例是廢的
佢哋份約有寫明係自動績約?
我都唔想同你拗
合約嘅嘢肥佬一定熟過你同我

應該咁講啦
假如比咗閔老母解約權
當nj唔屬於ador旗下
Hybe可能會失去借ador去掌控nj嘅部分權利
因為ador無可能脫離hybe
詳細就睇返份約點寫

至於廠牌解到約就即走
喺現今社會上絕對無可能發生
續約同只可以簽幾年約係兩回事…
你可以諗下個玩法
份約唔講年期齋講錢就已經得
點解某啲藝人被公司投閒置散
自己都對公司不滿
但一直續約
點解新人出道可以咁耐都無收入

不過我都係講下
呢樣唔信可以當我鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞