Model 3 / Y 集中討論區 (16)

923 回覆
1 Like 6 Dislike
拎咗
我仲未有
有冇師兄係用緊白櫈?上網睇好似普遍都話其實唔難keep但係如果新Model 3果隻穿窿櫈又好似唔同。想睇下有冇真實用家分享
你幾時訂? 我3月中
我都想知D櫈點清潔好
請問最新Model 3 RWD手飾箱入面仲有冇OBD port?
問過裝車cam舖頭,話用OBD駁車cam,泊車都唔會斷電,請問係咪真的?
早兩年就係
大把人買駛鬼減價
想問下。。。

考慮緊M3 SR 同LR
差6萬,大家會點揀?

住荃灣返工何文田
本身屋企同返工都無得充電,唔介意比錢supercharge
返工來回揸~45km
平時放假係放平日,應該少d 要同人爭差電🤔

係驚有時懶,唔想放工特登去充電,所以先諗LR可以耐d 先充一次,但個價又差成6萬。。。 呢6萬可以拎架SR 去搞好多野
SR好似好啲,LR要煩住粒電維持喺20至80之間,反而SR建議一個星期差一次100%,你唔介意俾錢快差咪每個禮拜玩到部車用到一半電咪拎去叉滿佢
如果舊電長期只用快差會唔會對舊電冇咁好?
唔會美國 香港大把人都淨用快差
如果撇開叉電呢個因素(唔需要顧慮幾時叉、喺邊度叉、叉幾多%⋯),日常腳車,多數時間係住嘅區內用,有時上highway,純粹講揸同坐嘅感受,揀SR 抑或LR?

試駕好似淨係得SR.
SR 建議每週充滿100%,LR 建議充到80% (另外差電越後,速度越慢,SR / LR 90-100%要好耐)

個人觀點,SR係最高性價比,比多6萬既LR多左既野唔太值,如果係我,要性價比就買SR,有budget就買m3 performance,LR只係夾係中間,因為performance貴LR多8萬,嚟8萬多左既野好值得,又20吋鈴 桶櫈 air suspension等等
RWD 係咪只可用v2 supercharger? 15分鐘充唔充滿?
要開住sentry mode
sr 夠做
請問用model3黎計
LR最盡叉8-9成
SR就可以叉滿 圍番個距離數其實一樣
唔睇設備既話其實係咪SR仲好?
我都糾結緊
數好似就係咁計
但10-80%係充得最快, 80-100%好似要同等時間
而charge speed LR 係快D
所以同一充電時間(e.g. Supercharge) ,LR 應該會提供到多D 距離(假如屋企/返工都無得充電嘅話)
企業plan 係咪行埋去就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞