[期權撚入]唔知點搞, 係咪出左事⋯⋯

322 回覆
9 Like 136 Dislike
你可以同富途講exercise 你張long call, 咁你exposure 到時會變翻long 10 shares ko
我依家轉緊錢找數
我屌你老母啦
唔係可以買返張CALL
本數有張call唔明點解無用
戇鳩仔
入錢找數咪算囉 咁既智商仲繼續玩option?
笑死
期權唔識就唔好掂
未到價買返call咪平倉
佢而家入左價比人地行使左
即係已經賭輸左

btw 樓主死假膠 唔洗咁認真
上面 cover call
下面擺到明naked short
樓主9UP

佢現金有7k usd
佢只係未平返欠KO果90股

2746係牛牛幫佢計左如果現價平左仲剩幾多流動資金
簡單講樓主假膠
只係輸錢而唔係爭錢
抵撚死喇 唔識玩學人玩 咁撚簡單都唔識
乜撚都唔識走去玩呢
你現金有7000幾點解唔入90股可樂平左佢
不如唔好買啦 你半桶水都冇好危險
你未識去搵啲模擬嘅玩下先
無啦啦走嚟極限操作
㩒㩒下咁就成世玩完
唔夠錢 反而無事,佢張short call 盤中會俾人平倉
樓主呢類人其實好恐怖,玩呢啲假膠就係想搏人屌佢,唔知有乜好處

窮撚玩期權日記
https://lih.kg/2505187
笑死 其實呢度好多人都唔識期權 但又指指點點
你睇佢地都講唔出應該要點同點做
又一條同樓主 一樣唔識衝出黎柒既
正常 Short call 比人 assign,應該會有 credit 返 cash

例如你 short KO 61 call 比人 assign,即係用 61 蚊賣左 100 股 KO,應該收返 6100 USD

咁假設 KO 係 62 蚊,咁你入多 100 蚊(or 賣返張 PMCC 入面既 Long call 收返d錢),就夠 $6200 蚊買返 100 股,所以原則上就唔使入錢既
Covered call係long equity short call
你張short call係俾人行使咗,你咪行使返張12 月long call (買入100股) 抵消返-90 股

你12月 long call 個成本超過$61 , 你揀short call 應該要高啲行使價會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞