[期權撚入]唔知點搞, 係咪出左事⋯⋯

322 回覆
9 Like 136 Dislike
你唔係買左張遠期入價CALL咩?
可唔可以打去牛牛提早行權對沖左佢
而家$61.87 buy 90 KO 得唔得呀? 買到就平倉,埋單輸US$185-190
正解
所以樓主睇返我樓上,我有同你講過唔使入錢唔使平倉,啲人叫你破產有乜有成全部都係湊熱鬧
但係你而家平倉咗就算啦
真,好多唔識既都向度鳩up
下次玩正股咪算囉,搞咁多野咪又係輸,財富係累積返黎架
pin
都唔知你做乜尻
Cover call 有正股係手先係,賣call 賺premium 當interest
你無股係手你拎咩cover

你做緊既野似spread 不過9唔搭八,一係你同日期唔同價,一係同價唔同日期
其實牛牛真係會追用家數架咩?
人地PMCC long side既通常起碼70-80 Delta, 然後 short side既就頂多20-30 Delta (即係OTM 價外), 咁你short strike set 61蚊,即係入晒價,咁你唔close左佢,一過期咪畀人exercise你張short call, 逼你61蚊賣100股畀佢。

所以問題就係你臨到期又唔close左張short call佢,然後你個strike price又set到咁近價,一升穿咪畀人exercise
搭單問,如果一張put夠期行使會點?call我都get到係用某價買人地一百shares,但如果put夠期,我又冇貨會點?
窮人cover call又可以理解低按賺權金而輸有限,唔洗下下拎100股正股出黎做
證券公司唔會因為客戶既損失黎同你包底
無錢就跟條例追到你破產為止,當然你可以私下deal
一用default好似已經係紅升綠跌
你都無貨邊度叫做covered call
你61蚊short call到價,你又無貨係手,牛牛咪借左90股KO俾你61蚊賣俾人
你鍾意咪搏下KO遲D跌返過61蚊買返90股還俾牛牛囉自己睇住利息同風控狀態個欄,唔洗死既
https://www.futuhk.com/support/topic2_417
屌 咪老點人
乜都唔識就買正股啦屌
接人地貨
可以 快d留低tg
正常香港人都會覺得un眼轉返
樓主一開始就已經講咗係窮人covered call
成班文盲衝出嚟柒
本唔大真係唔建議做short side,風險無限,但收租有限,而且細本=細租

而且爲嗰60蚊 naked short真係小癲

有錢你就快啲好平倉,至少柒唔曬,可口可樂呢啲慢牛股,坐返段時間就返到家鄉
講你又唔信,咁你自己試下唔入錢咪知答案囉屌
佢呢種叫leap in covered call
利用美式期權可以提早行權個原理去買張遠期入價CALL當100股係手
唔算naked short call
Put 係買人哋啲貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞