[期權撚入]唔知點搞, 係咪出左事⋯⋯

322 回覆
9 Like 136 Dislike
未必假
Btw宜家futu 唔會比你借爆倉
同埋佢一定會係你可輸範圍內強制平倉
所以futu好穩陣
末日option 如果就變廢紙
佢收市一個鍾就強平
有錢接貨 又唔介意坐 SHORT 真係無敵 除非閪淋到你驚
多謝 解釋
你玩PMCC點會兩張call maturity date唔同
簡單黎講,佢個方法就係用itm遠期期權取代正股,然後不停去做short套現錢,理想情況就係股價唔郁,你一星期一星期咁拎short既錢黎當收入,同時又唔洗買正股咁多錢
但係你買itm期權既時候係有時間值,即係溢價,要做幾多次先補得番條數呢?
其次你short近價比人行使左,但又無貨比人,就發生你呢種情況,又要入錢買番股比人
唔明 應該要點
我真係冇試過short call 唔敢short先岩
只敢直接 一係put 一係call. Short call翻轉黎玩冇試過
不過你唔洗太擔心 有人比錢你既同時 你夠錢去還之餘仲有舊錢收 你應該都係輸個幾百蚊差價 問題係牛牛幾時將人地買你call舊錢比你 依個係重點
我冇試過short call 不過我估聽日九點左右你應該收到
想問, 其實我唔買張itm期權都得點, 反正我點都要比貨人。 張itm 有咩用其實
你肯定自己係short call?

正常option 好少人玩野會execute 佢
不過你show 埋上星期五訂單出黎
你唔買果張itm option 咪變naked short 囉,amc果陣咪有個連登仔輸爆倉,倒欠牛牛60幾萬
大佬你唔知自己買左喲咩架咩
short call入價咪俾貨人
我平左倉, 等睇下聽人發生咩事
平完倉好似輸左幾錢 , 不過d錢放左係牛牛到
你張long call 12月到期,咁你張short call一開始都應該揀12月到期,而唔應該揀上星期五到期。
上星期五收市價係61.74,所以你張short call入咗價(ITM),你變咗short 100股

如果將來股價上升,你short 90股嗰度會輸錢,但係張long call會賺錢,但因為張long call delta細過1,你short股輸嘅錢會多過你long call賺嘅錢,所以股價上升對你好危險。如果唔想有危險,最好入錢或者平倉(買返90股)走人,順便賣埋張call,咁樣你唔會輸好多錢。
Poor man’s covered call?
同問財仔借90股唔還一樣
最多咪紅油
amc同gme果陣一大堆錢佬輸幾百萬美金
對住喲妖股真係唔可以nake short
依個玩法好似唔係poor man cover call
依個post都好多人唔識 poor man’s covered call,忽略咗張long call。
不過股價升對樓主都係危險架啦,及早撤退好啲

同埋下次做任何strategy之前,都要諗定short call / short put畀人exercise嘅話點算
我只會話呢個組合係弱撚智,因為無錢買正股而去比多D錢買價內期權,然後不停做short去收錢
唔駛諗牛牛定其他platform 凡親佢計你liquidity係用你手上options 「現價」而唔係「理論價格」你無論premarket定盤中急升(而該option冇transaction)你都會爆倉
當然呢個情況通常發生喺pre/after market因為option喺呢啲時間係trade唔到 但並唔限於呢啲時候
你啱,我冇玩PMCC所以都唔記得咗
張ITM long call作用係類似正股,所以個到期日係遠啲,OTM short call係唔一定做同樣咁遠

張ITM long call作用係等股價爆升,將你嘅maximum loss限制喺一定水平。你short咗100股之後,無論股價點樣升,你都有權exercise張long call去指定價格買貨去補返嗰100股。
點解樓主唔直接yolo short爆佢老母閪再老破
KO 輸極有限啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞