電動車和汽油車哪個更有未來? 歷史早已指明方向

188 回覆
57 Like 16 Dislike
你輸到傻左,

定昆人接貨????
唔洗依賴石油 呢個係環保撚諗出黎?係咪提煉其他野產生既石油副產品包包各類燃油全部埋返落地下
你都on撚9
講到咁仲會點會有人入tesla
有既話都係大陸洗橫手食咗成間tesla啦
Timing 問題
大公司就係咩都要invest
趁d新技術未出就買起佢

你估搞電池個班人唔識諗後面可以整埋電車咩
D大公司就係要係佢地未成功就買起佢d patent
如果fail都係輸少少
掂左就跑贏大市

但問題就係大公司唔係原創者未必識點玩個技術
所以常見問題就係俾人買完之後個product 就開始柒
Skynet 產品
即係要等ai成熟先
https://www.spglobal.com/commodityinsights/PlattsContent/_assets/_images/latest-news/2b70770d-3206-43b4-9756-b48f66117258.svg

跑條毛咩,氫價不斷升冇停過,依家去到30幾美金/KG
toyota mirai氣缸可以入5.8KG,打爆一次成兩舊水美金
俾兩舊水一缸揸架操控似電車,空間細過油車嘅氫車都戇撚鳩嘅
個個好似你咁諗 而家應該仲起石器時代
Hydrogen fuel cell 聽落好無敵,慳時間,又無污染
核動力啦唔使煩,買完唔使入油差電 用成世
爆多啲
香港咁人口稠密唔應該起叉電站,應該起多啲氫站擺係民居附近
https://www.youtube.com/watch?v=iucbA0FOYu0
https://www.youtube.com/watch?v=-toRJseb_o0
https://www.youtube.com/watch?v=R4EqOU2Sdq0
咁你又錯
科學發展都係靠意外
係去到現代多人學數先可以多咗推論
不過就算有數學都只係推論
到最後都係要靠實驗去試

同埋失敗先好
你先唔識諗
政治順便環保撚啦大國家幾百萬架油車俾人加油價整衰經濟,成個歐洲有辦你睇
2000年代同時間起步
宜家美國電車站有7萬個
氫站得50個

連日本都只係得130個氫站
自己都唔爭氣
你就知冇運行

電站最大好處係用電纜送能源
氫站仲要倚靠貨車運輸能源
而且運氫成本超高
樓上都有一件, 只係強調"油同電", 已經唔想同佢地討論
氫用管運得唔得?
好難講
Apple 出iPhone之前都係咁
同埋中共而家拉住班一帶一路
國際地位只會愈來愈高
挨過左就發達
城市鋪咗水電煤
所以電車站用電係完美配搭

而家重新鋪過氫管去唔同嘅加氫站?
唔係唔得,我估都係成本問題
冇人會去咁做
講能量密度唔講能量轉換率,就知佢鳩up
電動車推廣個樽頸位係成本,電池處理,充電設備,

能量密度根本就唔係問題。

大家幾時見過電動車吹水話自己電池幾大容量/密度有幾高?
呢兩款垃圾都冇ecosystem打乜手
汽車型電池,司機喺電池入面揸車
Back to the future 本身要用核能,去完未來就用垃圾
你係唔鍾意電車既你實可以搵到反研究去質疑電車。
事實上,近十年電車個勢就係好勁,銷量都係年年創新高。
你要講歷史,由電動機出現開始,就一直嬴緊內燃機,高鐵同地鐵用電動機,採礦都係用電動機,內燃機就死守左起汽車、飛機同船到,而家車比電動機食左兩成,飛機都出左載人無人機,冇未來既從來都係內燃機。
所以咪話係技術同價錢嘅問題 唔係物理嘅限制囉
電車發展初期咪一樣貴到pk
氫係愈發展愈貴喎,你睇吓早幾年幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞