電動車和汽油車哪個更有未來? 歷史早已指明方向

188 回覆
57 Like 16 Dislike
做到既一早做咗啦
洗等tesla

記住一樣野, 任何你諗到既野呢個世界一定有人試過
如果見唔到, 就係因為試到結果係失敗
鋰電池技術係中國手?全世界最好鋰電池技術應該係Panasonic
因為中國啲廠有政府補助 大量傾銷令到車廠買電池成本下降先會多廠用
同埋Panasonic好似供不應求先俾中國廠搶哂啲生意
點解好難做,依家啲內燃引擎車都係引擎都係行電噴
咁你個自駕點黎先
有本事咪用油車整個自駕出黎囉

屌你老母依家tesla做咗自駕出黎先就話油車都做到關動力來源乜事
依家就係冇人用油車做到呀傻鳩
淨係燃料都不停有改進
如果佢有一日話廚餘都得
你都吹佢唔漲
我想知道其實係咪氫先至係贏家?一路走來好多人都話豐田冇揀到電動車係輸咗
呢粒係咩嘢嚟?
科技一定永遠都會有突破
waymo咪有用油車
淨係係現今應用初期,揸車最最concern嘅DrivingRange同RefuelingTime都贏你成條街囉:

一句到尾,天生密度加破壞環境限制,電車仲可以玩幾遠???(當然,有錢袋芝麻乜環境都唔會介意!!)
其實一早有

http://www.cvn.com.tw/cgi-bin/news.cgi?a710015110040

ABS,ESC依啲都算自動駕駛既話一早用咗好多年啦
http://www.gocarking.com/information/info/iId/4467
大部份人都仲認為弱智既AI唔應該當正常product
之不過現實大把弱智過呢啲AI既人揸緊車

而且當依家連喺現實分辨邊個聰明邊個on9都已經係國家安全問題
你仲點可以奢望普通人會認知到AI既價值
以現今無論成本定環境趨勢,

機本SureWin囉!!!
氫能一爆炸,消滅一幢大廈
笑撚左!!!

你氫氣船年代返黎呀???
電池物料同發電方法唔可以改進既
其實依家啲車可以用汽油發電,當電車用
所以汽油車唔會好難做到
屌笑撚死我
中文寫無人駕駛姐
self driving同Unmanned唔撚識分?

abs呢啲講咗好耐係driver assist feature
唔撚係autopilot
都係嗰句, 咁都算既話cruise control都係啦屌
Hydrogen?依家講緊比較油車。同埋你知唔知起個氫能站仲環境破壞力大,又要能源轉換,爆炸威力勁過電,又浪費地方。仲未計價錢,你係車主會花幾倍錢買?技術都未成熟何來講未來。
呢嗰睇落ok
不過都係唔睇好佢追到tesla
笑撚左!!

(聞到香港BYD同"英牌"MG打狗怎狗味…)
連登廢老吹捧緊最複雜嘅hybrid喎
外觀上一定係 其他可能得掛
氫可以跑出嘅機會大過純電
電池而家到頂係因為物理結構所限 而唔係技術所限
hydrogen fuel cell 係技術所限 理論上個fuel cell係可以再compact好多 只係未有能力可以economical咁做到 距離物理上嘅極限仲有好大距離
我又再係度講第NNNN次
電不電車,油不油車都唔係重點

未來要全部係可線上監控、take over 司機操控的車、再下一步就係全自動駕駛,你唔可能一個人想去邊就邊,全部點都有紀錄同控制,例如你唔係政府人員係唔可以開車進入政府範圍

全部交通中央管理,唔會再有人衝到燈,逆線,或者用黎撞人/物件

當然油車做到呢都無問題,但最大問題你唔會肯換,而電車慳到油錢可以引到你換

所以唔該唔好再討論環唔環保呢d假的議題上面,大陸電車因為AI 模型加埋硬件係達唔到呢個目的,所以最後都係變成廢鐵比 tesla 取代

時間表同目標已寫好,Tesla 製做工具/ 自動駕駛+充電網係成個城巿級配套黎,所以tsla 可以不問價入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞