電動車和汽油車哪個更有未來? 歷史早已指明方向

188 回覆
57 Like 16 Dislike
儲電池能量密度唔夠液體燃料
講完
靠儲電池行到幾耐
芝麻近月又發明個新詞:爛尾車…

你Quote個幾間近排乜業積幾時執???
其實電池投
技術近聞成日都話有突破

點解而家又話無突破

之前先話行到1800公里
蚑那有啲城市既純電動巴士舊電打柴之後都買返內燃引擎車

https://www.facebook.com/reel/437139798854265/
你係咪覆錯呀

我講緊油車都可以行到自動駕駛同電腦
十幾年前到依家差唔多年年都有依啲報導既啦
電動車好勁係未來又點? 呢一刻充電時間地點係問題係事實 ,

將來有快充電車又如何, 而家啲慢充電車都係一樣變垃圾
小型發電機咪行液體燃料,要咁做咪就係因為儲電池能量密度唔夠液體燃料黎
去到安全位置停低
但重點都係車/船/飛機自駕技術唔同, 唔係話飛機有就車有
咪就係話自動駕駛重點根本唔係動力來源
近年呀, 點只近月
我當然知 所以咪話油車行自動駕駛技術成本其實唔高
唔好咁井底啦,未來肯定係電動車有優勢。內燃機先至係到左技術極限,仲有咩進步空間?電動車仲有大量技術升級空間,縮短叉電時間同容量、可以安裝好多sensor, update mcu, AI 同IoT integration 好過油車,仲未計鋰電之外鈉電池都開發兼試行緊

設計上又少好多保養問題士撻細電波箱偈油引擎老化問題。環保仲好笑,油車廢棄好環保咩依家,咁多保養品又要棄又換成架劏都係咁多廢鐵廢鋼,仲未計油站又污染土地地下水

成個格局發展電車係戰略部署,唔洗依賴石油同煉油,提升能源自給,個個大國都想行呢個方向。
吹到咁把炮咪俾消費者自己揀囉
所以我咪話叉電換電己經有自動既用緊
入油呢
同埋火星無石油, 入砂咩
睇你行文抄書咁都知乜路…
Train AI 幫摩打變頻難過轉波
笑撚左
汽油車做唔做到FSD先?依家未來係全自動駕駛,用汽車的車好難做到,用電的車反而容易。
個個大國都既戰略部署都係想啲基層食曱甴,咁你食咗未
好多傻仔當佢普通電車 model s function咁
抄你老尾冇point 駁咀on99
自駕關動力來源乜事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞