[漫画][RAW] FX戰士久留美33 - 橫跨12頁的瑞士法郎崩盤

365 回覆
49 Like 0 Dislike
睇翻資料即係韭留美啲單最後唔洗賠錢,齋輸本金?
正常就係, broker 一般都overseas邊有得追

但劇情要久留美做雞
所以。。
佢唔係要賺番二千萬
係要用FX賺番果二千萬
證明老母玩FX輸到自殺係因為佢蠢
自己聰明玩FX就唔會輸

講明先 以上係角色立場
大家千奇唔好學
韭留美成日覺得自己阿媽唔讀書炒外匯先輸成2千萬
依一棍直接令韭留美衰多過佢阿媽好幾倍
數學上 韮笑美要跳幾多次樓
如果跳樓1次值2千萬,韭留美跳5次樓都仲要爭卷商一百萬
始終會有黑天鵝
雖然瑞郎呢單真係太誇張
但其實前排日yen既跌法,24倍都夠一堆人爆倉了

唔一樣,円係keep住自由兌換,市場有心理準備、大家預見到自己輸贏位係邊
瑞士呢單係突然果一刻就同你講完全自由兌換
一瞬間就出現20%既升值
我無咩相關知識
但係佢升值的話有渣住瑞郎的話唔係就已經賺到笑咩, 點解會死咁多人
你錯邊,你買1歐元=賣1.2瑞士法郎
平倉要買返瑞士法郎還,
瑞士法郎一升你咪要揾更多歐元去填
瑞士黑天鵝
去搵下
姐係持倉人由頭到尾都無瑞郎渣過係手,全部都係同交易所借
然後用借番黎嘅瑞郎做交易,所以借番黎嘅瑞郎一升要還嘅錢就多左
係,有冇見到韭留美講買幾多張?
你當其實係賭波賭輸贏就得
當然背後輸贏點計錢就冇咁簡單
嗰日我中咗招,唔見咗幾十萬
佢買左對家
用hkd 做例子就係突然有一日同你講hkd 唔再掛美金,你d 港紙一日跌左20% , 咁有班炒家本身諗住有聯繫滙率信正苦唔怕,就大手買hkd 升結果一棍就直落地獄

當年無估到瑞士玩到咁大,就算你有set stop loss 都好個broker 根本執行唔到,結果就硬食哂成棍
好多炒fx 都係用cfd, 正路cfd 輪哂本金就自動斬倉唔駛補錢,朋友當日一野輸左20 萬,但佢本金得幾百蚊美金,fxcm 最後唔駛佢賠錢。

睇下佢個故仔點寫呢part
幾百蚊都輸到20萬?
你朋友槓桿百倍?
定20萬係港紙所以即係同韭留美一樣廿倍
未出事前fxcm 係好高leverage 好似100 倍
用好少錢就開到order

正常個account 唔會負數,或者負好少,因為會call Margin 唔入金就斬

個日margin call 都call 唔切,自動斬倉又執行唔到佢個account 一直負數負到去-20 萬

隔左幾個鐘fxcm 出左email 話唔會問佢攞番錢
佢本身驚到仆街
fx 其實有leverage 係一定 佢個case 個lvg 都唔算大 但係個move 係講緊一分鐘100個std 仲要全世界斬唔切 咁實死尻緊啦
梗係借啦,唔係你開100倍槓桿

唔借個d叫唱錢,即係你拎5千港紙去換十萬yen
台仔計完話佢24 倍leverage
咁又真係唔算大, 只係無得stop loss 硬食哂成棍
15年果時完全冇注意到有咁大件事發生??

請問當時係冇任何先兆瑞士央行會宣佈法郎同歐元脫勾?
Yes
早幾日仲口響響話會守1.2
玩槓杆
出大野之前就應該減注或者收手離場先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞