[漫画][RAW] FX戰士久留美33 - 橫跨12頁的瑞士法郎崩盤

337 回覆
47 Like 0 Dislike
Meta
如果跟足史實,條棒有排都未畫完
鳴哇
瑞士呢單野真係不得了
可惜想聽多啲故仔都無從入手
可能下集30頁滅世棍
直落0.97

呃頁數
支持

令我諗起小泉麻雀傳說用左26頁畫十三么
呃頁數
Yen會有幾頁
150蚊嘅巨硬
267(1拆4前,即係66)嘅蘋果

呢次應該係2020年疫情3月嘅圖,但其實嗰時唔難捱,5月就無限qe,無頂咁升足兩年

2022年陰跌足兩年先難頂
作者佢自己炒嗰啲垃圾幣仲勁添
跌足幾年

其實跌咗3%都唔夠,但幾十倍槓桿咩都死😂
狗留美爆倉未啊 屌
未畫曬姐
當年最高紀錄係跌到~0.85
講緊係開市15分鐘跌到去~0.85
韮留美前兩集話喺1.20時,買300手歐羅/瑞朗
+300*100,000歐=+3000萬歐
-300*120,000瑞=-3600萬瑞

佢得2000萬円(2015年1月,1歐兌140円)=14.2萬歐=17萬瑞=211倍槓桿

其實瑞朗升0.005,變1.195,都夠韮留美爆倉歸0
3000萬歐*0.005=15萬歐

200倍槓桿咁樣玩得咁大,都係啲海外黑市broker啦
咁韮留美輸曬都係自已嗰2000萬円唧
但個海外broker,99.9%唔會斬得切倉,嗰一刻應該全世界電腦都出緊斬倉單
所以先15分鐘變0.86
我估個broker 99.9%死咗機

查唔返當日時分秒個匯價,我估最終穩定返嘅正常價應該同收盤價0.991差唔多

3000萬歐只換得返2973萬瑞
broker仲係缺口緊627萬瑞,食咗韮留美嗰2000萬円
都仲要輸610萬瑞朗(當日兌hkd約為9~10,6千萬港紙
海外broker可以搵到人去日本斬韮留美咩
就算斬到都冇用啦
好想快啲睇下集
一個long歐/瑞嘅客都輸6千萬hkd,斷估冇一千都有幾百個呢啲賭仔,當500人,咁就300億港紙=半條香港高鐵
我依家擔心緊個broker老細&背後銀行/財仔/保險&friends洗唔洗跳樓

及short咗歐/瑞嘅人,收唔收到派彩
原來真係啲券商集體爆煲

而讓人驚訝的是,瑞士央行公布上述決定當天,多家外匯券商集體爆倉,巴克萊虧損數千萬美元,盈透證券(Interactive Brokers)損失 1.2 億美元,德意志銀行虧損 1.5 億美元,花旗損失超過 1.5 億美元。
據悉,當時損失 2.25 億美元的福匯集團(FXCM)獲得了投行 Jefferies 集團母公司 3 億美元救助貸款。而後在股市中,FXCM 開盤即暴跌 87.3%,市值幾乎損失殆盡。避險基金大佬 Marko Dimitrijevic 旗下管理 8.3 億美元資產的基金幾乎損失全部投資資金,將要清盤。

呢啲正牌券商應該都只準開十零廿倍槓桿,斬唔切都輸幾十億hkd(short咗有派彩
有咁多人陪做雞
久留美唔驚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞