[漫画][RAW] FX戰士久留美33 - 橫跨12頁的瑞士法郎崩盤

343 回覆
47 Like 0 Dislike
寫到佢2023出書大成功
每年出15集講都有排畫
如果唔比人腰斬
果幾年我成日都抑鬱嫁... 成日諗如果無輸到就好, 無輸到既話人生會好好多, 我都好多次想自殺算.
借錢唔係無諗過, 但已經輸到咁當時真係覺得自己係垃圾無自信借完會贏只會更差.

就算而家, 我都係好大陰影, 我炒所有既野都要好小心好小心, 絕對唔可以再有咁既風險出現, 所有野以衝量風險行先, 命仔為先, 利潤呢D野係其次, 發達呢D完全唔會再諗, 賺到已經OK, 唔死先有機會贏, 寧願等好耐甚至唔Trade都唔要博, 所以先會有而家既炒法, 炒期指連續5年100%勝率
妓女比央行更可信
-倪匡
但係再畫落去都係不斷重覆「贏大錢、輸大錢」
如果劇情上變唔出新意,繼續畫落去都冇而家咁好睇
我記得舊燈已經有係財經台見到你
估唔到你中間經歷左咁多野,有料
好難得見到舊燈巴打
當年成日係波神廟區日日吹水
cryto可以寫埋莊家係老千、走佬(ftx,jpex)
啱方向,係贏嘅,但提唔到款
jpex爆嗰陣bitcoin都係得兩三萬
嗰啲苦主真係苦
係囉
賭博默視錄其實都係咁
作者手法夠好
當長篇咁寫
始終都係有一班讀者願意支持
FX唔開槓桿=唱錢
咁你個交易對可以兩邊都唔係本幣嘛
人無事先做到世界冠軍
日本股票賺錢要交稅?
睇左好耐成日講要交錢比政府, 都幾仆街, 輸你又唔比番我, 贏就抽
已經係好難賺既錢仲要交稅?
利得稅:20.315%
係全年計條net數
第一年:a股票贏200,b股票輸98,全年手續費俾咗2蚊
咁就計得你net+100,要交20.315蚊稅

第二年: c股票輸98,全年手續費俾咗2蚊,咁就net-100,咁就會生成20.315稅務credit,如果下年贏錢要交稅時,用呢個credit嚟扣,但有效期得3年
其實英國、美國都係呢種制度,股票贏錢都係要交利得稅
其實係香港、新加坡呢啲貿易城市特別啲,贏幾多都唔洗交
香港人買日股/美股都唔需要交資本利得稅
唯一要交嘅只係派股息時嘅股息稅(日股息稅:15.315%,美股息稅:30%)

但日本人買美股,雖然唔洗交美國資本利得稅,但要交日本資本利得稅
日本人炒美股賺咗都要交

跟住炒開美股嘅各位,都有見過呢句:
「股息30% 稅。但以下國家與美國有簽訂稅務協議:中國10%,加拿大15%,日本10%,澳大利亞15%,新西蘭15%。」

其實原因係該國有對居民海外股息都徵稅
美國公司派100蚊股息俾一日本人
10蚊交美國稅
但日本政府就會抽淨返嗰90蚊嘅15.315%利得稅+5%住民稅
嗰個日本人其實係實收71.7蚊,實際上即係日本人買美股都係交緊約30%股息稅
啲apps仲未有熟肉
香港都有h股稅10%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞