[漫画][RAW] FX戰士久留美33 - 橫跨12頁的瑞士法郎崩盤

343 回覆
47 Like 0 Dislike
本金依D好死架姐, 借財仔有幾難喎
係時候進化做crypto戰士久留美
如果唔追數屋企櫃桶仲有佢老豆舊錢可以再賭過

追數都可以變H漫延續落去
畫佢大學畢業打工打足40年還債
當年好多人買eurchf 架,因為peg 左
瑞士正苦好野一次過買起哂所有人
睇番個日d record , 淨係出左news 之後45分鐘有9 兆美金transaction , 諗下都覺得chi sin
愛國者導彈自摸
間唔中都有新聞傳有fund買option賭港元脫勾架啦
但唔計option先 我當你單純開leverage係7.85買hkd再跌
係呀計價你唔會大輸 但你要比利息架嘛
你想開幾耐?美金做緊四五厘
你開10倍一年已經幾十厘息 港元唔脫勾你咪收皮?
所以正常係唔會咁樣all in
最多用option少少地賭下
10算係大概07-10年頭

2015年円都係6算咋
外匯利息唔係咁計,係計利息「差」
因為你左面借美金賣,要俾借美金息
但賣完返嚟變港元㗎,呢筆港元係喺broker唔可以提出嚟,又會生成存港元息
現時美港息差最多都係1厘左右
你岩
不過你係fund可以直接同銀行deal就話
普通人個息差點都會多少少
如果係果堆FX/cdf平台仲要食多層夾棍
leverage高+長時間真係唔平
都係想講港元脫勾係一件以年計既事 邊有咁易買中
係黎贏到開巷前多數已經蝕曬
本身佢自己都feel 到有伏
swap fee?
港美息差唔只1厘
借美金個息係比起存款嘅息貴
如果用ib計,港紙個息仲要cap頂得2厘
個息差就更闊
瑞郎風暴讓華爾街上演悲慘世界--破產人數持續增加
https://www.bituzi.com/2015/01/USDCHF.html
試過 個人渾渾噩噩左成個星期
個下真係會呼吸急促 然後胸悶個頭又暈又痛乜都出哂嚟
練習緊點樣俾人屌
負1億? 佢得2000萬本唔係一早平倉?

慘差少少上岸而家做幾耐雞先得
英磅脫歐盟果陣跌左好似至少20-30%
有冇輸死人?
跌得太快斬倉都斬唔切
英國脫歐嗰陣係2015年底到2016年10月貶值22%

歐元兌瑞士法郎係幾分鐘內跌接近30%
CHF peg ~ 200 sigma

Brexit USDGBP single day
Black Monday single day
Subprime
~ 10-20 sigma

CHF peg 應該係人類金融史上
出現過嘅最大sigma event

係一樣完全唔同scale嘅嘢
而且英國脫歐導致英鎊下跌呢樣野係「可以預見」
你明知英鎊會跌你仲會唔會call?
瑞朗係1.2聯匯咁款,你港元到7.85你仲會唔會繼續put港元?緊係老閪都call啦
個反應好真實
警世唔好亂開槓桿
萌智子係咪奸?
仆街, 睇到腳軟~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞