[漫画][RAW] FX戰士久留美33 - 橫跨12頁的瑞士法郎崩盤

365 回覆
49 Like 0 Dislike
有炒過野應該都一定有試過佢個種一棍絕望gei 感覺
呢本漫畫好真實,佢仲要個故仔係based on 真實世界發生過既金融事件,好容易代入去
萌智子最大贏家, 永遠不敗
2014年聖誕節久留美大約有127萬港元,2015年1月15日幾分鐘內就變咗負667萬港元
睇到佢仆街冚家剷真係幾心涼
早兩集食燒肉嗰陣勁撚閪

急撚住出嚟搵班女曬命
明明矮妹都已經輸身家出嚟做骨妹咁撚折墮
佢仲係咁講係道炫耀

真係抵撚死
計當時匯率?
yes
想睇佢終有一日欠債欠到比人打
打到重傷就死,好似啲動物臨死前咁典下典下再好唔甘心講話想贏錢
佢知個件傻閪做骨妹咩
不過件傻閪係有同佢講輸到爆廠要借錢
骨妹有講到休學打工做按摩還錢
佢好似死撐同按摩有分別
咁韭留美真係仆街
按摩要有牌 佢無
韮留美下一步應該係問萌智子借錢翻身啦
容我叫你一聲大哥
係因為佢蠢
唔係為咗佢阿媽爭番啖氣咩

仲恐怖過恐怖片
我當年都係咁玩hkd/usd, 7.75就重注再100倍槓桿,當時係100萬HKD咁炒,100倍即係1億,佢升少少就已經賺唔少。
但就係因為食過爽既,EUR/CHF呢單野我就仆左街,一野清晒我個戶口。我好記得個瑞士央行真係早幾日前先講話會“堅守1.2”,點知咁快反口,果次之後以後唔信央行講野。

果次輸晒之後我人生好大影響,果年仲要係我個大女啱啱出世,真係人生低谷左好耐。
但人生都好神奇,如果無果次既衝擊我無而家既成就。
係咪得萌智子一個由頭贏到尾??

其他3個好似都係蝕錢
其實乜嘢令到瑞行唔守1.2
強方兌換保證嚟喎,有人用歐元想買瑞郎先會令到瑞郎有機會向下穿1.2
瑞行無中生有印啲瑞郎,就可以收人地啲歐元入倉㗎喎

正如如果依家USD/HKD市場價7.75,有人大手攞10億美金嚟要速換港幣,有咁快得咁快1美金只換到7.74都殺,相信金管局好樂意印錢接佢盤㗎
有傳言係果陣瑞士已經有80%儲備係歐羅

但對瑞士而言, 儲euro令國家資產下跌, 即瑞央覺euro唔值錢

前排美金加息, 美金兌euro近乎1:1, 就知歐洲唔太靠得住
個時序冇記錯係
瑞央出黎講會守1.2->歐央宣佈將會QE->瑞央即斬

主要係歐元QE大機會令歐元貶值, 令到大量資金湧入瑞士, 而本身就儲開歐元既瑞央如果再接更多既歐元, 再加上歐元貶值, 就會令瑞央資產大跌
所以一早就有意見認為瑞央會放棄守1.2, 不過瑞央出咗黎派定心丸
結果久留美就中曬伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞