公司block咗web whatsapp,請問有咩方法破解?

309 回覆
15 Like 379 Dislike
公事都block,反映過都冇用,就即係公司叫你唔好用whatsapp,你唔洗幫佢諗解決方法,你whatsapp set定自動回覆,彈人去email聯絡

的客唔肯就俾埋公司電話,叫佢地投訴
大把mnc會
屋企chrome login ac裝vpn extension
到公司再開chrome,login同一個ac
會自動裝plugin
公司network 冇放 你v乜都冇用
做啲違反公司policy 既野黎保住份工?
戇鳩表情撚
Chrome extension 其實都有control
唔allow點裝
其實全部野都係涉及逼宮
事主唔能夠單係問得唔得
要提議之餘去逼佢俾答案

, 我唔知大家行業咩環境

我就接受唔到唔俾solution 既老細
風險承擔者係佢角色, 唔係我角色

你要扮服從你自己扮, 下份會更好
可能之前有人用whatsapp搞到中毒或ransomeare
全公司得你一個要用? 和上司反映
巧惡🥹🥺
BLOCK左咪唔好做囉
老闆/上司問你做乜唔做,一句屌埋去話WHATSAPP都BLOCK做條撚呀,你做撚埋佢啦
都痴撚線,公司BLOCK左,就緊係叫公司諗方向同個客交代
你幫佢諗黎托呀
到出事,咪叫佢自己行去IT部到屌囉
一直都係copy 落zoom 個chat, 再copy落whatsapp
有咩客會用WhatsApp同你傾單?好細果啲可做可唔做嘅公司?

大公司個sales會用WhatsApp同你落單

幾時私人WhatsApp send個message就可以當係official doc?

冇鳩噏啦!

當佢用WhatsApp send PO或confirmation俾你,B2B公司做得張document但冇email?

而仲要鳩噏到你會辦公事但俾個私人號碼個客

我地啲sales的確係唔需要點用電腦!同客傾野都係食下飯吹下水咁冇錄音。但一關係到order上要confirm嘅野,雙方背後都有CS跟document ⋯ B&W, 班CS邊撚個會同你用自己私人WhatsApp跟單,想24小時俾客on call?

公司又邊會俾你用私人account去代表公司傾order…唔駛理security?
樓主第一日出嚟做嘢
web whatsapp都block 叫你老闆唔好用whatsapp搵你
你對付公司on9 policy嘅solution就係直接破解公司policy
以自保角度嚟講都算係最弱智嘅應對

緊係出封Email將個問題轉嫁返比上司
講明而家呢個blocker係大幅減低緊工作效率
要佢去解決呢啲admin層面嘅問題
admin層面嘅嘢幾時到你呢啲蛋散去解決
RDP屋企部電腦咪得囉
轉工先
已經幫樓主解決問題了
辭職
你岩, 但大家公司文化唔同

事件仲可以分即時性同長遠

無得比較, anyway 你保守係岩既
有suggestions 俾過我嘅都試過了,唔得,Thanks

唔清楚太多又淨係識得鬧嘅,多謝你哋!

連個emoji 都鬧嘅,多謝 😊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞