公司block咗web whatsapp,請問有咩方法破解?

309 回覆
15 Like 379 Dislike
你係傻鳩跑數sales?我返ibank it狗,同埋其他係美國google amazon返工嘅it/business team都冇聽過你呢啲濕鳩文化
人哋咪話左global 囉

你香港分公司算老幾

咁易攪一早攪左啦

有出糧比你 你攪唔掂咪走囉

請你返黎係解決問題

人地個個無野係得你有issue 會唔會係你無能
vpn萬能咩你估
大聲叫環保撚死全家就可以
Drive? Telegram?
V

P

N
我MNC冇block任何嘢只係有咩violation會出封email俾你cc埋你老細
利申試過不過IT仔冇乜權力,略過佢就得
樓主當正自己係老細仲緊張過公司
叻唔切. 人地唔比你用都仲想用方法偷用
自己唔識同客講用EMAIL?
其實係咪自己想用炸.用返手機
夠膽block得呢啲野嘅公司一般有哂dlp control
必定有exception
無能力control到
一般上面唔會 endorse 個咁嘅policy

中資另計
同埋正常同客溝通都係會用email,係唔方便,但有返記錄,有事上來真係保障自己同公司。
我都覺得樓主自己貪方便用Whatsapp傾。
你先on9, 應該係問咩公司咁on9 唔block whatsapp, 知你公司細啦

呢d instant messaging app 可以過file, 有DLP control 的公司會block 晒呢d app , file drive (e.g. google dirve) 同埋mon 住你send 過d 咩去external email adress

就係d 公司慳錢唔買DLP solution, d 員工send 公司sensitive data走都唔care, 一年都唔知有幾多data leakage

如果呢d 公司有處理/儲存歐盟成員國市民data 而有data leakage, GDPR 係可能會罰錢, 最高係果年4% revenue. 如果你公司有大陸生意, 根據佢最新數據安全法,洩漏大量個人數據最高刑罰除左罰錢,負責人仲要坐監

上面d 人教樓主bypass control, 真係唔好做, 你唔知佢DLP 同其他monitoring tool d rule 寫得幾齊, 一detect 到你有bypass就係操守問題, 冇人保你就炒得

利申: 做cybersecurity
email出入公司全部都有記錄,出事有人孭飛就得。
你照可以email公司野去自己私人郵件,睇IT Audit手鬆定係緊。
揸正來做真係隨時收warning letter.
意圖違反公司守則,公司有權即炒你唔賠錢
呢個post嘅好多人,真係太睇小依家主流嘅security control,係到出埋d死橋,你係網上Google得到嘅方法,大多數係一定用唔到。
更加唔使提,自己裝software,remote tools,plugin呢d大路野。

得d小眾嘅野先會有機會用到。例如自己host某個Chat System然後再整埋Whatsapp bridge 駁返Whatsapp。
至少,係我澳洲呢間公司同之前香港返嘅幾間MNC公司都開到Chat System嘅網頁,我自己冇正式去用,因為冇呢個需要,當時純粹好奇試下得唔得。

最後用公司機同network搞呢d,真係0私隱度可言,好多所謂work嘅方法,IT係睇得到
同你老細講囉😦
同你老細講好多客走咗同好多投訴
再叫個客幫你投訴話回得慢
即時開比你
老闆:你麻煩係你嘅事,自己搞掂去
仲有堆豬頭懶醒話人做中資
再唔係話人it 唔掂先冇exception
一聽就知間公司唔慌大得去邊先咁冇見識
咁係咪大條道理慢慢做?如果公司唔肯解決呢個問題,你都冇責任去幫公司趕工。
岩呀,做一個control 既時候當然要諗埋有咩方法可以bypass 佢,然後block埋果d bypass 方法

只有當bypass 的方法有時有正常用途,或者d it 狗都唔知,先唔會block

例如過file, 可以帶公司laptop 返屋企連屋企wifi, 然後係自己電腦用ftp/sftp/scp command 過,過幾百gb 都得
無用 whatsapp 好多年啦
而家同客仲用 whatsapp 溝通咁落後?
手機上
用自己iPad加blue tooth keyboard
有邊隻dlp對web whatsapp 微信內容個監控可以好強
我以前睇果d mon web都係mon traffic upload多
Web whatsapp wechat打d咩都未必mon 到

冇睇呢類product 好幾年 想了解下行情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞