買電視機 / 換電視機 集中討論區 (172)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係呀,其實屋企都係用緊sony
仲係多年推啲曲面電視
一路對Sony都係有情意結
A95L啲評分又真係最高咁
但A95L暫時個價計落都係貴Samsung 一舊唔少嘅錢
仲要而家買又無咩送 上面爬文話今年好似無後繼機
Bravia 9係mini led,Bravia 8又係A80新款咁?
咁唔知A95L仲有無得跌?
A95L有機會加番價上去
無後繼機就無清貨壓力
唔加價都要還神
想問Bravia 7其實大約等於而家邊個級數?
X95L
Av生命
請問樓主
想買OLED 電視55‘’(廳用黎睇英超、Disneyland+)
同埋50‘’ (房睇Netflix )
有無邊部推介下🙏
上個post問過55 C3水貨

Update返
最後係AVlife買左,跟條SN4同3百超市coupon
同水貨比貴6-700
多謝推薦
恭喜巴打
Budget?
LG 55" OLED TV G3 OLED55G3PCA 行貨
$117XX
1. 120hz 廣色域 MLA WOLED EVO PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 局部光度高達1400nits
9. 4.2聲道喇叭, 共60W輸出
10. 802.11ax WiFi 6
11. 5年PANEL保養
12. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲

LG 48" OLED TV C3 OLED48C3PCA 行貨
$81XX
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 局部光度高達700nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲

Sony XR-48A90K 行貨
$99XX
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 局部光度高達700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭
感謝推介
如果lg G3稍為有點out budget , 跌落去c3都好用嗎?
都OK
咁始終 OLED 唔適合長時間做畫架,呢個用途係要用 LCD
有冇人去左黃竹坑睇AVLife 146吋micro led
C4係咪五月就出
想問大家其實有冇咩網可以知道唔同款既電視用hdmi earc 傳遊戲機聲去soundbar既lag有幾多?

因為本身又會用pc, ps5同switch同xbox 要用earc傳聲去soundbar 但依家又唔知睇中既電視款(s90c, c3, a80l)個lag會唔會好高
我睇左好多評測 但好似冇咩評測會測呢樣野 唯一見到台灣youtuber 科技狗有測 但佢就咁岩冇測s90c, c3同a80l
rtings 無?
睇見好似就冇測呢樣 頂多得插遊戲機既input lag
好似真係好少人講插遊戲機落電視hdmi 再用earc傳聲落soundbar既lag
但我睇好多人講earc係會有delay 部部電視都唔同 會搞到聲畫唔同步
暫時見個台灣youtuber講旗艦級電腦 暫時係A95L最少呢種delay (65ms) 但A95L真係好貴 未咁捨得買
G3個lag就誇張到4xx ms
sony自己有A/V同步,我開左駁電腦又唔覺有咩延遲
想請教吓而家煩惱緊買55吋定65吋,暫時睇中咗Sony A80L, LG G3, LG C3,有冇話應該點取捨?
古語有云,有大買大,買細,只會愈睇愈細
畫質G3最好,格到最平G3只係貴C3兩千左右,光度提升,多兩年保養,G3值得買,A80L冇留意,大約咩價位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞