成日覺得遊戲新不如舊係咪代表人已老?

155 回覆
81 Like 24 Dislike
所以遊戲性同畫面不可嫌得
已經厭倦左換皮搶錢新game
我覺得似係無心機玩新game多

我近期玩dq11s, 玩3d模式

之後有d關要入翻2d模式懷舊mode, 地雷遇敵, 即刻覺得好煩
當年市場啲game係起晒超任ps1果啲出
而且連1線廠都會肯出小眾game

就算真係百花齊放(我認我真係冇了解過)
而家steam indie果啲普及度完全唔係以前果皮
我覺得ubi式遊戲根本係d廠無能力整3A級數open world但又要格硬整
open world本質就係極度labour intensive產品 完全靠人手塞一大堆內容先可以令個世界有趣
open world唔同其他遊戲類別 一唔夠內容支撐就好易自暴其短
例如對馬戰鬼 horizon 呢d開發商根本就唔係傳統3A廠 最多A/AA級
佢地只係整一個core system然後套落去open world到(格劍 控制機器之類)
rdr2 witcher3咁種既級數既open world根本唔多廠有能力整
對馬戰鬼 horizon都只係A/AA?
咁戰神, 蜘蛛俠, SE, Capcom果d全部都唔係3A了
應該唔係依降落AA
而家成本最高嗰堆升去AAAA,例如GTA
我覺得Elden ring 同RDR2 賣$1000無DLC 都覺得值.
你都講你自己無了解過
點解可以咁肯定咁講而家嘅steam indie game 唔普及呢?
唔好咁廢佬啦

不如諗下當年你細個嗰陣打超任打ps1
有幾多個大人識得打機呢樣野?

你睇下而家老中青都會打機
點解咁多indie game獨立製作人
就係因為我地同遊戲一齊成長
大個咗有能力,有部分人就會去追夢寫遊戲
遊戲文化同傳承就係咁樣擴展開嚟
樓主自己都叫宮崎英高
係咪突然醒起有魂系game嘅存在收左皮 所以冇覆過post
on9 Zelda/Elden Ring/BG3如果廿年前出
我肯定會掉曬啲濕鳩ps2 game
Pokemon真係舊版好玩啲
佢唔會有例子,因為佢係個on9。人大佐覺得啲嘢唔好玩好正常,細細個咩都未試過就一定咩都新奇有趣,玩得多無佐新鮮感咪悶囉好正常,因為令佢地沈迷嘅其實唔係game而係新奇感。就好似娶老婆咁,啱啱新婚實樣樣都新奇有趣感情好,但如果結婚20年仲可以新奇有趣感情好先係真愛。
人設女人通常做畫原畫多, 唔係3D modeling
以下開發團隊都幾多女人:
Forspoken, Ubisoft
又或者最近好hit既Diablo 4關卡設計果2個女人
唔肯接受新事物姐
新GAME好多破格野 玩埋D垃圾緊係不如舊
手遊岩岩出個一兩年都有挑戰性 依家全部課金抽新野就無敵
競技GAME講天份
3A好多都係舊玩法溝埋+新畫質 以前冇咁多資訊先無無聊聊玩D pix遊玩咁耐
而且steam遊戲玩到悶又可以上MOD 用固有認知打機係教育問題
我到今日都仲玩緊
和議呢個,我都有好長一段時間冇認真完到一隻campaign mode,
一路都以為係腦筍閂埋咗導致,直接上個月有日心血來潮,
下載咗Call of Duty World at War
完全着咗魔咁連玩兩三日爆機
跟手又係咁完埋BO1 BO2
先發現唔係咩新舊事物
而係依家gaming industry真係壞咗
單機郁啲就三五分鐘cut scene‘,但故事都係下三流
題材一係安全牌一係黑人女人打救世界
多人先重災區,為咗gamer retention, profit generation無所不用其極
eomm, pay to win, gaas 嗰啲
+1
Aoe2
大陸形容得幾好
電子陽痿
認同,學生時期遊戲就係你課餘嘅全部,變成上班族後會情願放時間去其他娛樂,再回望以前學生時代就會記返當年點沉迷嗰一隻Game,依家新game冇回憶加乘所以感覺差好遠,呢個係成長必然之事,冇必要自嘲自己變廢中、廢老,呢啲只係小學雞冇同理心嘅無知結論
我仲玩緊 ps2 gundam seed, Cyber formula, God hand, 無雙

但同一系列既後作/變種
Gundam exvs 就無興趣
Cyber formula 無後作無計, PC隻同人 有玩過但麻麻
God hand 公司執埋
無雙 新個d 舊酒新瓶 明明畫質好左 但唔知點解無興趣
寧願玩返PS2個D 加埋 OROCHI
真係回憶加成 以前D驚而家玩番原全唔好玩
依家啲野同質化,唔係話無好野,個問題係所謂好野咪又係果啲,開放世界,動作遊戲,隻隻都係咁實悶嫁,但又唔可以怪晒開發商呀,制作費越來越貴,我係佢都一定加果啲受歡迎要素落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞