成日覺得遊戲新不如舊係咪代表人已老?

155 回覆
81 Like 24 Dislike
只係回憶美化左
根本好多時d舊game嘅ui
或者系統都好唔便利

依家啲game畫面太清冇左種黑暗feel
講最好玩果幾隻可能年年差唔多或者而家會更好
但講種類同創意而家完全唔會係以前果皮
其實早起ps開啟左3D世代之後已經開始一直下降
因為3D世代成本一直升,推高做Game門檻
低成本公司同低成本制作跟本冇生存空間
以前點陣圖年代大家差唔多水
靠音樂劇本創意黎比高底
果陣勁多奇奇怪怪又好玩既game
咁係因為啲所謂遊戲全部倒模咁出,比人expectation太高,令你有落差
我好想搵到隻game可以用各式各樣既方法殺npc, 但又要夠真實,好似rdr2咁
其實全世界都係咁諗 就算年輕一年玩返舊遊戲佢哋都話舊既好玩好有感覺
DLC + lgbtq blm你玩埋我個份
事實係新不如舊,包括電影
有時都會諗呢樣野
其實未必關隻game好唔好事
有時人老咗放工攰打咩都冇乜感覺
以前玩GBA唔識日文9撞都覺得好玩
依家做啲任行多兩轉已經覺得悶
柏德之門3有返以前打機既感覺,遊戲性強+要用腦抽絲剝繭既game買少見少。
舊game整得差果啲唔記得哂/冇人提姐

下下用以前整得好果啲同而家整得一般/差果啲比梗係輸
lm
遊戲性差好多
但係dark soul 1個地圖設計㩒住elden ring嚟屌
俾返紅白機果啲game,remastered到4k 60fps你都未必會玩啦,回憶當然美好,事實係以前冇咁多嘢玩,你咪覺得好玩。
以前打機無咁多支線,會有動力去追劇情打爆機
而家d game 九萬條支線,唔打又怕miss 左d 野,打埋又好長同埋同主線未必有直接關係,見到都唔想打
而家?

絕對唔係
純粹時間同精力唔夠用姐. 叫我一日得兩個鐘有心機打機的情況下玩mon hunt打料砌裝真係打你老味
以前少啲政確遊戲會玩得開心好多
3D世代鳩就鳩在技術唔夠夾硬整做3D,以EX街霸為例根本人有我有嘅心態,去到街霸4先算係一隻完整嘅3D街霸,仲有舊式PS 3D反人類式移動,我玩Q坦克都順暢過生化危機郁個人
你叫我玩返當年薩爾達天空劍定近期既botw/totk, 我一定玩botw/totk
Elden ring is the best
生化危機重制版係勁
withcer 3 世界末日但大家都要玩反陣昆特牌先
合情合理,最後人生硬係博盡無悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞