成日覺得遊戲新不如舊係咪代表人已老?

155 回覆
81 Like 24 Dislike
賭既野 中左咪高潮
一定係新不如舊game,因為你係用緊一年同歷史所有game比,肯定有啲位係其它game做得好啲
一個半個就無所謂,而且昆特牌代入感幾強

唔係拼湊感強嘅突兀內容

mini games講鋪排,要附合世界觀
係,因為細路唔會打console
只係玩mobile
好多game都係一代不如一代
其實好難,宜家有AI制作更加求其
可能樣樣野都指個大題目比Ai搞就算數
而家啲game畀左膠文化玩到爛鳩曬,
呢啲女主角全部都係LBGT死肥閪
我覺得一嚟老屎窟心態,二嚟下下拎依家求其一隻game去同經典神作比較冇得講,你拎bg3同bg12比就算老屎窟都唔會講得出12好過3啦

冇可能依家求其出一隻game都好玩過2x年累積嘅game入面嘅精華
時代感問題

電影都係一樣
就算套戲你第一次睇
唔同年代睇都係有影響
好多都係回憶美化
就算而家玩返覺得ok,都只係comfort zone效果
仲要細個冇咁多攻略,好多嘢係自己探索出嚟
但而家卡多十幾分鐘都搵攻略啦,冇時間磨
啲內容水過鴨背,好玩都變唔好玩
有冇例子?
真係唔係好信

好難想像而家個10後小朋友會enjoy 玩紅白機,超任
其實好多都唔係覺得以前啲game好玩
即係懷念青春嗰段時間啫
以為紅白機足球game,得AB兩個掣,唔係傳就係射,依家又插花,又假動作,戰術調整,球員數據等等。其實多咗好多玩法。

賽車,以前淨係做到top view嘅賽車,依家係first person view。GT嘅推車,直接將賽車推高幾個層次,可以好明顯分到啲車(外形,特徵,操控感覺,逼真嘅重播等等,即使當年街機機能遠遠好過playstation,都冇一隻可以有GT三成)。

不過,其實齋講單機game,去到PS2年代已經好完善。PS1個年代啱啱試3D,好多時仲停留咗喺3D畫面2D玩法,去到PS2年代,機能已經好完善去整3D game,啲廠亦有咗唔少整3d game經驗,依家嘅game嘅玩法基本上PS2年代都做到九成。

GTA sa,莎木,哩啲open world都係ps2年代,resident evil4依家都係remake返以前。

基本上依家做得出嘅game都一早有人出過相似,以前2D年代大約得8bit(紅白機)去到16bit(超任)兩代,3D由PS1-PS5已經5代,而且PS6都似乎走唔出哩個模式,而體感/kinect/vr哩啲嘢最尾都變唔到主流,甚至係皮都收埋,所以5年內都唔使望啲game仲有咩新玩法。
以前啲game會睇攻略書,上論壇傾攻略,唔睇攻略卡關、錯過好多嘢都係常見嘅事

依家啲game反而唔需要睇攻略都可以玩落去,睇攻略只係速成,幾乎唔存在摸索階段

最近隻dd2雖然唔少問題,但真係最有舊遊戲嘅感覺
因為舊game 遊戲性> 畫面
個時打機好似發現新大陸咁
而家d game係你係新大陸發現唔到再新既野先會無咁享受
紅白機難啲
啲畫質真係會差到入唔到眼
超任開始既點陣圖非動作唔會差過而家太多
啲經典戰略/RPG都係會好玩
不過舊game贏既係多元
單純game比game各方面都未必夠而家比
晒氣啦, 以前d game 多元化?
你有呢個印象代表你已經好耐無打機, 入左思考盲點

以前細個嗰陣多時間, 乜game 都玩
人大左無時間再追game, 只留意到肯花錢做宣傳既一線AAA title
咪會覺得而家遊戲界好單一囉

當年超任, ps1 一年出幾多隻game 呀?
任天堂都唔知派過有無一千套sdk 出黎俾廠開發game

以前遊戲界唔係多元化, 根本市場上既遊戲唔多
只係因為有大量二線廠肯出game, 以前遊戲開發成本低
日本人消費力高, 少眾game 賣得貴都有肉食
養得起呢班廠

後尾去到ps3 年代
一線大廠不斷合併, 開發同宣傳成本高
班中堅二線廠死晒啦
由ps3 同xbox 開始所有game 都online 化
2000 年代中後期 到2010 年代中
市場上既遊戲種類先係真正既死氣沉沉

反而而家steam 就真係百花齊放
Terraria, rim world, undertale, project zomboid 呢d 全部都係近十年先起家
仲有一大堆indie game
玩左神之天平未, 呢2年既神作.
復古風應該岩你
玩左神之天平未, 呢2年既神作.
復古風應該岩樓主
有冇例子
我見多數音樂同人設係女人都整得比較好
初步鑑定為年老力衰引發的電子陽痿
你話客觀上年年都有好game出果句其實我好認同

但點解無啦啦要係咁人身攻擊人地?洗唔洗咁誇張

其實而家連登係咪想正常討論下都咁難
因為舊時好多野要靠自己
而家有攻略
同埋你玩過太多game就自然多咗比較同埋覺得重覆
正如你一條女都未食過時第一次食女會覺得不停抽插好爽
但當你成日食就會覺得都係不停同一動作無特別
對馬戰鬼同最近隻浪人崛起我都好鍾意喎
利申4x歲毒撚,第一部遊戲機係Atari
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞