成日覺得遊戲新不如舊係咪代表人已老?

155 回覆
81 Like 24 Dislike
好多新game評人都評過好多舊game好玩過新game
WC3咩GAME都有得玩....
唔計畫面夠唔夠真嘅話
好多創意/重玩性幾高
但當年好多細廠收皮
我覺得歐美game而家得spiderman係ok
最近想玩返 crazy taxi
可能工作壓力太大都會令你投入唔到
我覺得唔係好關老唔老既事
講真你未老人癡呆應該都仲打到機
一律建議搵indie 玩

連登嚟講
新不如舊 = 老屎窟
一定唔係社會退步緊
個個手遊,課金,用錢打人
根本就應該係返工搵錢,再用錢打人
呢個真,簡接講左遊戲性下跌問題
GTA SA > GTA 5
真係好玩啲
Survival bias
SA真係得個畫面跟唔上
故事同系統都贏哂

同有得聽Samuel Jackson係度motherfucker
無雙做到魂系由兵練上大將軍的話應該會幾好玩
再唔係加埋三國志因素落去應該仲正
一出城門俾流箭一野ko個感覺好差喎
好多遊戲雖然新但係個餡係舊
覺得新game唔好玩咪玩舊game囉,最緊要開心啫
其實就算舊game都大把垃圾只係到你手上既game已經係經過市場驗證完既優秀作品
上咗年紀話舊game做得好玩過新就算survival bias啫 講緊00 10後話舊game做得好玩都survival bias?
好多好評嘅新game就算大作定indie為求突破 都睇得出佢地有向唔同方向嘗試甚至整得好出色
只係呢啲方向未必係大眾口味 可以一時三刻接受
藝術嘢真係唔可以用同一套標準去衡量
Pokemon我覺得舊版好玩過新嗰啲係唔係正常
即係random 一隻新game

但比的對象只係以前神作/佳作
以前垃圾驚無人會諗起
感覺以前真係有冒險的感覺
例如城鎮 現在係靚左大左 但簡單左 好少可以入屋或商場
或者唔係遊戲既問題。或者係你人大左,遊戲已經俾唔到你想要既快樂。
朱紫地圖好似好大,但啲屋入唔到去嘅 去到每一個鎮都感覺好空洞,以前舊版畫面無咁靚,但每一個鎮都好多嘢發掘
老還老 都睇接受新事物既睇法
打左廿年機 每個年代都有好game
就算而家嗰d比較gamer-friendly都有佢好處
始終有技術限制做唔到呢個年代先做到既open world大地圖/內容豐富game都衍生好多大作

但相反以前喺有限技術出產既game
好似bio既固定鏡頭類/橫向platforming亦可以好出色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞