成日覺得遊戲新不如舊係咪代表人已老?

155 回覆
81 Like 24 Dislike
諗嘢開始成個中坑咁,覺得以前既game普遍好玩過而家
明明而家好多遊戲開發成本高左人手都多左,但玩落硬係冇細個玩咁投入
究竟係工作令人變得唔敏感定係只要人老左都會咁諗
係 你已經變咗老屎忽
咁你都幾撚垃圾

明明客觀上就攞撚明年年都有好game
都仲可以覺得新不如舊
你呢類咁撚守舊嘅劣等基因死撚咗佢啦
cs1.6同頭幾年的cso
aoe2
我美好的回憶
回憶加成 你玩翻舊嘅咪知係咪真係咁好玩
好可能只係因為而家返工攰咗,冇咁好精力同埋心情去研究一隻game你先體會唔到。
隻 Diablo 2 remaster 後都搵唔番當年既感覺。只係覺得當年既game 操作同UI 跟唔上現時變化。但係有一批game,好似 Wario, Zelda 依d 舊game 有創意,到家下玩番都充滿趣味。
好多整到成Pat屎
仲要加埋政確元素
diablo 就係要果套恐怖感
d3d4d2r, 整到勁靚有春用咩 同隻垃圾wow 一樣
其實完全無玩過舊game玩新game ok
Elden ring TOTK Mario wonder係咁刷新我對game嘅上限喎
ps2個代最好玩 老了
開發成本高、人手多 = 遊戲工業化 = 公式化內容

團隊越龐大,分工越仔細
每個人/小組都只可以按框架填內容

所以越嚟越多類ubi嘅game
成張地圖填滿point of interest/mini games/寶箱

填充得好突兀嘅內容、怪異嘅節奏,代入感大跌
eg主線講緊國家安全頭等大事,結果你係度遊山玩水、送外賣
寶箱本應係彩蛋般嘅存在,見到係好興奮,依家配菜當主菜上,開寶箱猶如摷垃圾桶
日本game keep到水準,歐美games好多franchises 都真係向緊下
好多嘢已經好難突破
好似無雙
gundam vs gundam
依啲一出然後完善咗
就永遠都咁上下
玩得耐就厭

Gta5 已經十年前
如果你真係會搵方法玩返舊game就證明你真係覺得舊game好玩啲
如果純up下就只不過係你再無心機打機姐
超任PS1嗰時明明唔識日文玩RPG亂鳩咁行又會好開心
依家有哂漢化翻譯知道哂劇情反而覺得無咁享受
咁你咪揀返日文玩
唔係人老,係好多game無乜新意,好似無雙咁,頭幾代係好玩,但再出,代代都差唔多就唔想玩㗎啦
因為以前整game係純男人(少量美術女人)
依家有成30%女人(甚至做制作人)

女人整game唔好玩
因為女人缺乏男人的幽默感及創造幻想力
Bg3, Elden ring, 隻狼 幾好玩 完全唔睇攻略下玩
去STEAM搵INDIE GAME玩,好多玩法創新又多內容仲有驚喜
宜家興課金game 我唔知有乜好玩, 不過睇香港d youtuber 抽到高潮射精潮吹咁款, 我諗年輕人會鐘意

懷古閪係除咗老翻撚之外最不知所謂的人種,同政治正確同level
新嘅遊戲係點佢哋唔撚知
睇吓YouTube 片望吓張圖就通靈以前好玩啲
講有乜進步因為佢哋冇玩過 、2個鐘退款、 3日放二手 答唔到嘴就死返入個閪度
繼續同班柒頭圍爐

懷古加老翻撚直頭唔可以稱為人 係畜牲
啲舊日本IP最多呢種
唔值得你俾錢就咪撚玩 幾垃圾先合理化自己玩老翻
連登有幾個長期post聚集好多呢類垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞