等老豆老母過身, 我就可以安心跟埋走

313 回覆
1604 Like 114 Dislike
我認同每個人喺呢個世界都可以有意義,不過應該係由自己定義嘅意義。

有一班人係為咗各自自身利益去“定義”其他人嘅意義,近嘅例子我地細個啲老師會定義你嘅意義就係考好成績守校規,大人世界就定義買到樓就係人生贏家。

對我而言,我嘅人生意義就係擺脫呢啲世俗定義去搵我自己覺得有意義嘅嘢嘅過程。
唔係想教唆你自殺,
但盡孝都盡哂,
對世界基本上無拖無欠,
諗唔到咩阻止你既理由
有手有腳、有好工、有學識、5肢健全, 已經係人生大贏家, 竟然想死?

睇嚟你真係井底之龜,從未見過或食過乜嘢好嘢
我覺得唔正常果個係你多啲
我都打算咁做,認同你諗法
我屌返你老母呀,講到死好似十惡不赦,又唔撚係跳樓擲中你老母
試下 肥妹
IT/工程?
試下唔好叫春 去叫雞
如果中意旅行既話 試下放低所有野去backpack環遊世界
買份term life
200蚊一個月
應該買到2-3 球人壽額
🫂
乜撚嘢嚟
試吓發掘一樣自己真心鍾意嘅興趣
可能你會發現原來有啲嘢係可以窮盡一生去追求
有個伙記
移左去日本沖繩
我覺得應該幾開心
一起身
望住個海
又海浪聲
藍天白雲
又整潔

最多話有生活壓力或歧視
但整體應該幾開心
想跳咪跳囉屌你
唔使同人講嘅
學你話齋 同連登講咪又想連登討好你
I know that feel
曾經都係咁諗
可能個旅行都要搵啲野期待下
我去旅行前plan地方 搵路線 搵野食
去到達成到自己嘅計劃或者想食嘅野就好滿足
不過我都有諗可能自己易滿足

自始變到期待每次旅行用撚曬啲錢佢
俾自己有藉口返工
我由一個靚仔因為一個病變左個柒頭,我都想死,同年紀靚一直靚落去我好迷惘但有個仔,我唔想佢冇老豆
真,我又分享下個人經歷,我又係由細到大都身子弱
仲要一直覺得活著好折磨,好想三十歲就死
到真係三十歲嗰年,有場大病折磨咗我半年
嗰段日子生不如死,但感受到屋企人、朋友嘅可貴
先發現原來自己比想像中怕死,原來快樂可以好簡單
以前覺得人要財自、要食好著好用好住好嘅先可以叫快樂
但原來人活著無病無痛,曬下太陽,就已經係件值得快樂嘅事
樓主 唔使諗 唔使諗啲廢佬點 顧定自己先

冇牽掛就即刻做 唔係又要辛苦好多年
唔似我咁有好多遺憾仲未死得住
又係揾個老婆 得閒叫隻雞 呢啲言論可以逼到人上進之類

人人做聖人咩
食野好西
做下自己enjoy嘅野
就係咁簡單

已經供到樓主讀埋番書仲想點
日日叫雞啦 仲去揾坑填埋自己做咩
巴打,呢度乜人都有 有d留言唔洗太介懷
希望你搵到自己方向

如果覺得活著無乜意義
希望你能夠賦予到意義俾自己嘅人生

唔想做個樂觀L叫你開心d
但 世界真係好大
不妨食下好嘢 去下旅行 對自己好d!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞