等老豆老母過身, 我就可以安心跟埋走

313 回覆
1604 Like 114 Dislike
唔明你煩惱的咩 你有機會出去見識下留學 姐係你屋企都有咁上下家底啦 已經好過好多人
同埋你供得樓我斷估你收入都有番咁上下 你買樓無人拎全枝槍迫你買嫁wo 而家先黎煩?
你老母too
我都係咁諗
無人為自己傷心就係收工既時候

Loser 死雞蟲
做雞蟲loser 一定好過放負自殺loser,成個感情台都係自殺post 爽
你要盡孝 但命由天
唔想白頭人送黑頭人
唔到你講
行街都會比車撞死啦
盡倒咪盡囉
與其比盡孝框死
不如搵下其他興趣培養下
有閒錢咪鳩報下啲嘢玩下囉

你開心你老豆老母都開心
其實都算盡孝
除非唔系
同樓主諗法類似
有時諗自己係咪為左父母諗得太多
衣排兩老退休但見佢地生活好悶唔係好開心咁
我自己見到咁都開始好大壓力, 但又唔知可以點做~
搞到自己會有唔想番屋企見到佢地既感覺, 收工寧願出街等佢地訓哂先番
有時會有d想好似外國人文化咁大個左就獨立唔理佢地咁多算
LOSER 要比錢屌閪
其實要死就去死 唔好諗咁多乜野為咗點點點 所以無得死

好似推返個責任比人咁

想死就唔該瀟灑啲 唔好諗咁多籍口,有任何「顧慮」嘅人根本骨子裡就係唔想死

既然係咁就唔該唔好放負
無乜興趣真係好悶 不過又唔洗死既
孝順之人 自有大福德
我都有同感
我生命中最重要就係我老豆老母
雖然佢哋比咗好多錢我讀書同洗費
但我嘅命運同人生都好普通 好似冇出色
如果佢哋唔喺度 我好似都冇乜必要要喺度
到時賣曬啲嘢換錢去安樂死就算
呢方面你啱
但你做緊人又唔會體驗到其他生物嘅苦痛,所以可能得佢知做人係咁多個玩法入面最好?

所以積福即係儲積分,等下次輪迴可以過得好啲?

唔知呀,無乜接觸呢方面嘢,佢好似都有唔同道理,只係知反正大家都係做人都一樣有遺憾同後悔,咁個玩法咪就係盡量避免?

我都唔知答緊你定答緊前一位
好心樓豬冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成
會天下大亂
世上總要有你D咁既廢人
佢其實俾父母由細到大灌輸嘅所謂孝道纏繞住自己,做佢哋心目中嘅乖仔,佢依家所有嘢都唔係佢自己想要嘅,所以佢咪覺得咩興趣同動力都冇,因為根本就唔佢自己想嘅生活。

我覺得佢自己個諗法就係咁,佢未至於係抑鬱症,但明顯精神健康方面係需要有專業人士處理,佢自己都搵唔到動力咁點解決問題?

基本上係知父母對自己唔差,所以唔夠膽逆佢哋意,所以被逼活成佢認為父母想佢嘅生活,佢根本就連自己係點都未了解到。所以呢度留言先有幾個人講到父母死咗之後諗法唔同咗,自己就唔想死,咁係因為終於唔再俾嗰啲嘢纏繞住,開咗放鬆左。

你試吓問返嗰幾個咁答嘅人,我都幾肯定佢哋會講到有一刻好似鬆弛咗,睇法唔同咗,但佢哋可能仲未知原因,事實係佢哋父母根本就變成左佢哋想點生活嘅阻礙物嚟。雖然呢個「阻礙物」詞語好負面,但佢自己應該要離開父母先可以搵到佢自己囉
咁點解唔而家就唔討好身邊嘅人
等老豆老母走左先都係因為覺得佢哋養你18年+供你大學,唔想欠左佢地先會想等到佢過世,唔好白頭人送黑頭人,唔知你係咪,返正我係咁諗
Ok 👌
俾晒D錢我,你自己重新去賺,人生意義就重現返
我明,有時都會覺得人生得幾十年,就算幾開心、擁有啲咩都係暫時性,就會覺得好無意義

不過算啦,你無病痛已經係唔錯了,過得一日咪一日囉
你個名好fun
唔怕死仲有咩怕
我以前都經歷過咁嘅狀態,之後發覺其實只係太過安穩有人照顧先有呢啲空閑想諗呢啲野,當你生活影響到你基礎需求層面,根本就唔會有時間再去諗呢啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞