等老豆老母過身, 我就可以安心跟埋走

313 回覆
1604 Like 114 Dislike
香港人好撚長命,你老豆老母過身分分鐘你自己都六七十歲
留番層樓黎得唔得
傻架咩
無牽無掛
賣撚埋樓
你鍾意環遊世界又得
鍾意無套濫交又得
你癲到盡既去啲打仗國家做義工都得
使曬啲錢先再諗點死啦
我比較多嘢諗,好細個已經喺度思考人存在嘅意義,結論係本身冇,只可以有由自己所創造出嚟嘅意義 (積極虛無主義)。所以又唔使太灰,既然本身係冇意義,即係其實係冇既有嘅框架,你想有咩意義就有咩意義,係完全自由,可以嚮往下呢個無下嘅可能性。

我自己想要嘅意義係喺生命期限內盡量去認識同體驗呢個世界,包括學習各方面嘅知識、去唔同嘅地方(就算香港都好)、試做唔同嘅嘢、同唔同思想嘅人交流。呢啲嘢本身都係冇意義,其實冇嘢係有,只係人一世物一世,我遲早都死,咪趁仲有機會去同個世界握下手。

係啲左膠風氣吹牛話咩每個人嚟到呢個世界都有意義,搞到啲人有期望落差,結果仲灰,呢班撚屌根本就係自己唔願意接受現實就自己呃自己,呢啲人就應該攞去打靶,夠哂有意義。
但自己就不停因為人地話好而困左係份工度

人地一句話好就困左你喺度
你自己冇主張?冇主見?
你既人生係基於人地講乜野?
老豆老母死左先好喎冇養老壓力
人廢就認啦

我因為由細到大都身子弱有長期病

成日都形著自己活唔到五十歲,所以人生都無咩目標

到兩年前自己確診cancer 三期,先驚覺自己其實係比想像中怕死,治療期間先發現自己有好多野想做但未做

現在叫做慢慢康復緊,發現自己心態已經同以前唔同哂

所以宜家唔駛煩惱咁多,人係會變,十年後既你,有咗經歷,諗法可能又唔同哂
你要睇下靈魂急轉灣
火花唔係人生目標
你知唔知大把人連工都冇?你有好工買到樓供到樓,你贏左啦!
祝你父母長命百歲

Btw有諗過
每日返工大壓力

得返下次旅行做寄托,
真係旅行嗰一刻,又覺得冇乜特別
我而家都係依個狀態
試下叫雞
你幾大個先,係咪少經歷人生
ching, 努力呀
依排身邊就係好多人突然cancer
公司每兩年又總會有人自殺
所以個人都自然灰左好多。。
依下真
到時唔想死都就快要死
可以輕鬆既時候 輕鬆一排先啦
當然錢會係一個好大誘因

如果要轉行
分分鐘係而家份工嘅一半都未必有

都要面對現實架

知你咁撚愚孝係女都走喇群腳仔
到時做backpacker周圍去
你先奇怪,囡唔係咁重要喎,大部分時間阻撚住晒
你咁樣同老屈人哋係潛在殺人魔有咩分別…

佢照顧完老豆老母 自己唔想活下去都唔得

香港人生online 唔努力返工唔結婚唔供樓=唔使旨意quit
香港令人困倦啫,咁咪出走香港,去其他地方試下生活,話唔定搵到你既興趣/人生意義呢
有樓就屌多啲閪先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞