天瑜設靈|天瑜爸爸:至今無收過醫管局慰問 社交專頁營運至拿回公道

290 回覆
28 Like 308 Dislike
生前疑因醫療事故變成植物人,並於上月10日離世的女童周天瑜,今日在鑽石山殯儀館2樓的慈愛堂舉行喪禮。天瑜爸爸表示,感激大家的關心,指天瑜醫療事故關注組的Facebook專頁會一直營運,「直至到我可以幫天瑜拿回公道為止。」
天瑜爸爸指,以前探天瑜的時候,每次都會跟她談家裡的情況,「我剛才都有告訴她爸爸好了,還有告訴爸爸會永遠都掛念她」 他表示,這兩天可能是他最後一次親眼見到天瑜,但他相信,「我們日後會在天堂再見。」

他表示,其實是從去年12月起,醫生都已經提醒家人,天瑜的身體情況會越來越差,因此有心理準備;而且他眼見到天瑜的情況一直很辛苦,覺得她這樣可能會比較舒服一點,對她來說是一種解決,想到這件事都會覺得比較欣慰,情緒不算有多大起伏。

他指,自己早前做過身體檢查找不到癌細胞,亦發現沒有擴散,但他還有兩次化療要做,完成後可能會等身體休養一下,然後希望生活復常,畢竟自己是家庭經濟支柱,要賺錢養妻活兒,過回新的生活。

天瑜爸爸提到,直至今天他都沒有收到過醫管局,或瑪麗醫院的任何消息或慰問,亦沒有收到來自他們的花牌。至於今日見到很多公眾人士,大部份都不認識,「大家都素未謀面,我都覺得很感動。」他指,大家在過去幾年網上給予他很多支持和鼓勵,「已經好似現實中的親人和朋友,很感恩見到他們。」

他又提到,覺得自己對不起女兒,雖然他已在去年和醫管局達成和解,但是不代表他喪失或放棄了在這件事件上的知情權。他相信,自己或市民大眾,都有權知道這件事上到底是誰犯了甚麼錯誤,導致這次的意外,「到現在為止我都不知道,為什麼天瑜那時候手術會出意外,他們沒有解釋原因,一直以來拒絕回應,拒絕承認錯誤,令人很失望。」他相信,當局應該出來交代這件事,告知市民真相,還一個公道。

公眾弔唁時間為下午5時至晚上8時半,大殮儀式將在明日早上9時舉行。 在下午約5時半,現場約有20多位市民在靈堂向天瑜告別,其中有家長帶著小朋友一同前來鞠躬。靈堂布置以簡潔為主,由黃花裝飾的橫匾寫上「永遠懷念」,兩旁放着由社會各界人士致送的花牌,總數有約20多塊。天瑜將於明天(21日)早上9時出殯,遺體會送到歌連臣角火葬場火化,之後可能會申請政府龕位安放骨灰。
屌你老母 和解左點解仲要理你?
你個女死撚咗幾時肯交返間屋公屋出嚟啊
唔送花牌 又要俾你屌和解左賠錢 你仲想點
-.-生命無價 收錢黎做乜
佢話賠咗舊錢喺法庭喎,又話植物女醫藥費係佢出,都唔知真定假

唯一係真嘅就係佢利用人善心呃錢同死咬唔放,天堂有位都冇佢份,落地獄啦
呢單真係一單悲劇
受害人嘅父母,仲要不斷網絡上俾人口誅筆伐
究竟仲想要幾多野?
佢間公屋係俾佢個女可以返屋企住先整咁大
而家死撚咗 係咪應該交返出嚟啊?
和解左仲追究
即事無和解
咁佢是咪應該比返d賠償出黎
人哋個女死咗,你嘅焦點竟然就係話要人交返間大嘅公屋出嚟,其實都真係好冇人性

將呢句說話,放響一個基本人性嘅社會,我諗都冇乜人會認同你呢個講法

如果你覺得自己呢個想法及說法係非常正確及正義,即係吾養養吾浩然之氣,咁你可以考慮吓聽日登報,用真名講出呢句說話,睇吓有幾多人會屌柒你
飯來張口 洗大咗就張手
好似我哋香港人爭佢幾千萬咁,鍾意就搵相熟記者寫
唔鍾意就數臭你一世當香港人提款機
有人性就屌柒佢啦
搞左間屋聲稱要接返佢 但實際就得1 2日
當個女提款機 連白事都要搵慈善團體搞
和解左又話要繼續追究
搵傳媒採訪,係社會得到關注,越來越多慈善機構捐錢捐物資,發覺咁好搵咪繼續seek attention,佢玩法同Rent seeker 一樣,唔係個個好似地盤工個遺孀親力親為打工唔攞綜援養兩個女咁,收夠善款就停叫大家捐俾其他有需要嘅人。
有,睇佢個款,應該想一直拎
條友都幾撚痴線
話因為出事,要搬大D間屋接個女,裝修完搬完,接個女唔夠一星期
長期免租,政府送錢比佢使,仲要超過7位數賠償,政府包哂醫藥費
都算,而家個女死左,仲想繼續拎錢

老實講,佢有癌,都係一種報應
佢早日落去陪個女仲好
煩L早L d落去陪佢啦
連個女搞白事都要搵東張西望訪問,仲要講埋白事日期時間地點,我真係睇唔明個理由係咩
你去佢個專頁問下佢公屋有冇交過租,植物女醫藥費有冇交過,和解收咗幾多錢,仲有坊間收咗幾多捐款

全部要有單有據你就知佢呃埋有幾多,絕對唔係人地黑心唔抵得唱衰佢
醫管局係為有需要全香港市民救援,唔係單單為一個體去服務
所以話,人既貪念係無窮無盡
問完會即刻俾佢block
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞