頭痛牙痛發燒,去台灣做鼻竇炎手術

181 回覆
277 Like 4 Dislike
鼻臭似乎係鼻竇炎,鼻臭其實睇中醫都幾好
iherb見到隻噴鼻劑,主要成分有鹽水,蜂膠,木糖醇

xylitol溝埋鹽水一齊洗鼻
我覺得work嘅
請教一茶匙配幾多水呀?
我無定㗎
台灣公立同埋私家醫院啲儀器都好算幾新

今次台灣耳鼻喉科醫生用部
叫Airo 術中移動式電腦斷層 (Airo TruCT) Intraoperative CT做鼻竇手術
啱啱睇左香港某專科,照下鼻腔內窺鏡HKD 4500
雖然有得claim, 但都係覺得好貴
屌我啱啱咪係.
診金1400,照內鏡4500
6000落樓
醫生睇落三十幾四十

台灣自費照内視鏡 flexible endoscopy 都係NTD 1350, (hkd337),
成張單都係港幣780,仲有成推藥
仲要呢間醫院係有外地人士surcharge

而香港耳鼻喉科照內窺鏡係保險係擋小型手術,而個賠償上限係6,7000蚊

咁班貪錢嘅私家醫生緊係將照鏡個價寫到成4000蚊,加埋診金藥費就6000蚊,攞盡病人個上限
但最On9嘅就係當個病人真係要做手術,同一個病症,就因為之前照鏡claim爆咗,令到打後手術個邊claim唔捉,病人自己要嘔凸

繼續玩爛呢個制度啦
香港班耳鼻喉醫生嘅手術又唔係識做特別嘢

除咗中大耳鼻喉科人工耳手術係出名啲外
十幾年前仲有班台灣醫生過來上吓course
台灣而家都係本地或者去美國train

而因為台灣之前好多人食檳榔食到好多舌頭問題
啲醫生處理割脷嘅難度高好多
我肯定台灣班耳鼻喉喉頭頸高一班

耳鼻喉科8乘慢性病,洗Q係香港睇
自願醫保一年大慨$6500
買邊間?
乜醫保包診所既內窺鏡費用咩?
用公司醫療保險claim香港嘅專科診金同內窺鏡費用擋outpatient 咁計

同埋公司醫療同自願醫保都有個額包手術前係台灣嘅診金加內窺鏡(小型手術)

係台灣係喺醫院睇專科,無係診所睇過。都賠得足
我都想知,間間都話昆錢借啲意唔賠 之前bupa依家信諾又係咁
我用FWD, 我之前做割疣手術有claim足俾我
人2[][2暑水999水9/purple]4不²人2234單唔日5人5
想問間國際醫療中心,即係中介,我比錢直接比醫院?
國際醫療中心唔係中介嚟架
係每一間醫院自己有個部門處理海外病人啲case
直接搵想去嘅醫院聯絡佢哋就得,事前應該都要做好多功課,多謝師兄資料,祝你身體健康
https://www.youtube.com/watch?v=WQmWd9yszcc

啱啱係youtube彈咗個鬼佬台灣youtuber
原來佢搵咗陳鏘文幫佢做鼻中隔手術心得同經過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞