頭痛牙痛發燒,去台灣做鼻竇炎手術

161 回覆
235 Like 4 Dislike
人有4對(8個鼻竇)
兩對近眼
兩對近腦
唔明點解佢話近眼所以唔開刀

一係佢懶,一係佢覺得你食藥算,
但如果因爲鼻竇孔細 (好似我),
洗鼻鹽水入唔到内面,
食乜藥都無用盞徙錢

而家鼻竇功能手術FESS都一定用 Medtronic Surgical Navigation Systems, 就算香港本身話幫我做手術個醫生都係會用Medtronic

台灣個主診醫生話幾近腦眼同鼻竇得就算得返紙咁近係睇到晒定到位,
而家啲FESS幾乎唔會鑽穿腦底眼匡或者視神經同主血管,
佢進階啲用iCT術中電腦斷層導航
我第二日無再滲血水

點都好搵另一個醫生攞second opinion
我至少睇咗3個香港ENT專科先飛過來,
台灣個邊都要我比晒所有報告佢先confirm我開得刀.
藥都冇食
淨係叫我洗鼻算
佢一開頭話藥解決唔到慢性鼻竇炎呢個問題
不過佢一發果陣我訓係度真係塞到仆街
無事果陣還好
人有4對(8個鼻竇)
兩對近眼
兩對近腦
唔明點解佢話近眼所以唔開刀

一係佢懶,一係佢覺得你食藥算,
但如果因爲鼻竇孔細 (好似我),
洗鼻鹽水入唔到内面,
食乜藥都無用盞徙錢

而家鼻竇功能手術FESS都一定用 Medtronic Surgical Navigation Systems, 就算香港本身話幫我做手術個醫生都係會用Medtronic

台灣個主診醫生話幾近腦眼同鼻竇得就算得返紙咁近係睇到晒定到位,
而家啲FESS幾乎唔會鑽穿腦底眼匡或者視神經同主血管,
佢進階啲用iCT術中電腦斷層導航
我第二日無再滲血水

點都好搵另一個醫生攞second opinion
我至少睇咗3個香港ENT專科先飛過來,
台灣個邊都要我比晒所有報告佢先confirm我開得刀.
藥都冇食
淨係叫我洗鼻算
佢一開頭話藥解決唔到慢性鼻竇炎呢個問題
不過佢一發果陣我訓係度真係塞到仆街
無事果陣還好

一塞空氣都入唔到
洗鼻其實兩邊都通唔到
唔似得其他人左入右出
所以都唔知有無用
轉醫生啦
巴打做完之後係咪個人清新哂

Btw睇完你篇文學到好多野 唔該哂
上年做完個翼管神經切除手術 Vidian Neurectomy
治鼻敏感停止流鼻水,立刻熄鼻水總制
加埋今次鼻竇手術 Full-house FESS,
兩次都係台灣做.
而家0鼻塞

鼻敏感手術香港好似得公院有小貓三隻同聽一位私家醫生呢幾年做過.台灣有一定數量醫生做咗10幾年,資料搜集時例如台大醫院,長庚醫院,慈濟醫院同大規模醫院都有醫生做.
鼻竇手術純緒因為香港抌症先再過嚟台灣

其實飛過嚟做手術真係有少少驚始終唔係香港無照應
不過做完真係効果好就無再諗
樓主 我睇你total 做咁多次 都搞唔掂?
Btw 香港醫生真垃圾 一係拖症 一係就想辦法cap爆你水
如果係香港有好嘅耳鼻喉介紹
真係唔介意搵佢哋覆診

可能係我個人問題
之前睇宋家強ok
但佢主力唔係做手術 最後都係refer我睇其他
最後佢將你射咗比第二個醫生,有無收你診金
估都係錢就收咗嘢就唔做
相同人工,台灣收4萬,香港又係4萬
不過人地都係用台幣算啫
有咩好講
你咁鍾意CP 值咪餐餐返深圳食飯消費囉
要做三次手術先解決
仲要三個唔同醫生
真係冇後續?
師兄你份保險係邊隻,外國做手術都可以claim
係咪d 咩全球plan
講台灣 你又拉到講深圳
9唔L搭8
block咗你
so far覆診無咩特別
可以做嘅已經做咗
耳鼻喉多數係慢性問題
而家大部份plan都係環球㗎
但係50以上好多回晒塘
呢樣個樣話無做
香港d天氣
太多人做左手術過幾年就返發
我阿媽好多年前做手術
好左一兩年,都係番發
結果洗鼻仲有效
香港d致敏原太多
係好難斷尾
如果你話耳鼻喉唔想做
你可以搵個surgeon 做
佢都會話斷唔到尾
講真
你自己都做左成兩個手術
照個內窺鏡 埋單5000
窮撚真係睇唔到
每次病發起碼睇兩三次先好

https://www.youtube.com/watch?v=XDCe3uKVGVU&t=3s

推茵茵肺氣管支架個症
易小玲33次威院手術失敗

不過診金同手術錢照收
不同時間年份發出嚟
無得講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞