頭痛牙痛發燒,去台灣做鼻竇炎手術

156 回覆
227 Like 4 Dislike
今次係第三次去台灣做耳鼻喉手術.
第一次係因為香港手術後咽喉嚴重起疤無醫生執手尾,
最後去咗台灣搵喉頭頸手術算係出名耳鼻喉醫生肯接修正手術.
第二次係做鼻敏感翼管神經截斷手術
上年入秋因為持續鼻竇炎3個月,所以第三次去台灣做Full House FESS

是咁的,上年做咗鼻敏感手術鼻水幾乎斷晒尾,
但之後流感高峰惹到流感,搞到感染鼻竇係咁流膿咗兩三個月,
即係無鼻水但流濃
Covid前無戴口罩,發炎頻密程度一年至少咁兩三次同幾個月

睇第一個香港耳鼻喉醫生比咗抗生素3星期,keep住洗鼻都唔掂
之後轉第二個6張嘢既醫生,比另一隻抗生素食咗一排都無改善,
我強烈要求下照CT先睇到幾個鼻竇窿都好窄而且發炎,
所以洗鼻鹽水沖唔走鼻竇發炎物.條阿叔就話唔會同我做手術,
叫我食抗生素,抗生素我食L到胃痛,手術佢話只會揀case做.
心諗'屌你'
ok即轉醫生,第三位醫生見CT話可以做,
但護士醫生瀨瀨閒無再follow up手術期,而且全部費用12/13萬,
如是者搞咗3個月鼻炎一直持續

打算去台灣搵返第一次手術嘅醫生但實在太多人無得打尖,輪候得太耐,
而第二次手術間佛教團體醫院無國際醫療安排,佢哋唔會隔空睇報告

最後決定都係要搵新醫生,
因爲鼻竇太似迷官近腦同眼神經,
見有台灣耳鼻喉醫生用Intraoperative CT下做鼻竇手術,
聯絡咗國際醫療中心比啲報告佢,

另一方面唔想claim爆自己保險
而呢間醫院非本地人係無收surcharge(加成)
決定咗後隔十日唔夠就年尾假期飛咗去,

台大醫院國際醫療病人收費係 1.7倍

矮仔偉做心血管個間台北榮總非本地病人收費分項1.7/2.21/3倍

Coordinator幫手全程打尖,
掛號見醫生照CT照XRay照心電圖驗血個半鐘内搞掂
佢建議做Bilateral Pansinusectomy (又可以叫Full House FESS),
而唔係純緒打開鼻竇開口嘅FESS
Full House FESS即係將鼻竇全打開暴露晒,比較進取嘅方法
等洗鼻用藥可以直接沖走發炎物,久而久之醫好

第二日一早入院上房準備,當我係手術等候區(無菌消毒區)忽然聽到主診醫生咆哮,
鬧個手術室護士手腳慢鬧L到喊,當場淆L咗

手術中電腦斷層record 醫生剪走吸走鼻竇骨中,
即時睇返同update個鼻竇骨同頭骨同視神經血管等等有幾近,
割咗啲頭鼻骨邊做邊照CT即時update

手術既耗材,止血膠止血棉等等
術後無乜流鼻血,啲止血棉係塞晒係鼻高位,可以用鼻唞氣.

住單人房,好悶就出咗去病房層唞唞

第二朝係個休息區hea,之後見多次醫生,吸走啲止血棉

台灣醫療系統係用英文病歷,醫生寫咗出院簡報
再神速填埋香港保險claim form
中午出院走人

中午出院走人,hea多日返港
唔係當地人無健保全自費,埋單港幣3萬2多啲 ,
相同手術,台灣收13萬,香港又係13萬
不過人地用台幣算

解決咗鼻竇炎,唔洗再煩
唔洗咪好污糟?洗同使唔撚識分?
中國香港間間公立好似打仗咁
私人又HEA鳩你錢照袋
小弟係香港睇過至少15個以上耳鼻喉醫生,
包括所謂名醫黃漢X ,許X, 袁寶X ,唐志X,如果係慢性耳鼻喉病而唔係超危急,一律拖症,一副唔憂做嘅態度,最低消費至少睇5次以上
唔係邊得嚟咁有錢咁唔憂做
有無睇過尖沙咀 何x?
睇過佢有7次以上
我依家慢性鼻竇炎都好辛苦,嚟緊準備第一次睇政府專科,都唔知幾時排到期做手術
咁以後係咪唔會再返發?
巴打為左鼻炎總共洗左幾多錢?
醫生話要勤洗鼻同噴類固純
最近一次係香港洗咗8000
不過公司保險比
等兩年
可以試下睇周順傑醫生
我覺得係幾好
有冇睇過劉XX(疊字),搵佢做過做得太盡,依家有空鼻症狀
研究咁點做好
coordinator 邊度搵?
同埋想問下如果做健保使唔使x1.7倍?
健檢先岩
簡單嘢身體檢查唔洗經國際醫療中心,呢個可能要直接問返醫院
健保係一個價,無健保但無經國際醫療中心同唔經佢地處理又另一價錢
中型大型手術要安排多啲嘢先搵佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞