頭痛牙痛發燒,去台灣做鼻竇炎手術

192 回覆
291 Like 4 Dislike
想問鼻CT 你哋喺邊到照?
之前3年前喺那打素做過鼻甲手術,初頭做完都ok ,不過之後個鼻越來越塞,依家好似仲衰過以前
不過主要塞左邊,右邊又無乜嘢,但兩邊嗅覺都越來越差。想照個CT鼻 睇下係空鼻症/鼻甲生返出嚟定係鼻隔彎咗。
去做微創手術,好撚輕鬆 唔使驚
想切鼻瘜肉
想切鼻瘜肉
鼻竇手術真係完全唔痛
術後止痛藥都唔洗食
介唔介意加個tg傾吓

請問巴打做過幾次係指切鼻甲手術,定係空鼻重建手術?
巴打既情況係被切晒定剪咗部份?
明白,咁我地響度分享下療程! 始終空鼻唔易搞
有呀,除咗洗鼻,仲會每日噴好多次鹽水
鼻竇炎係正宗生活破壞病
同埋洗唔洗醫生轉介先有得照
要轉介㗎
身體健康巴打

斷到尾

原來記者post咗我個分享
我最主要係想講整體好多香港私家專科拖症嚴重,
有3次香港耳鼻喉手術失敗經驗
有一群回晒塘嘅私家專科醫生手術手勢好一般
而且唔接奇難雜症,推返啲case比公立醫院

仲有唔似得台灣醫生肯聽同向病人解釋
同肯接複雜個案

p.s.個手術係全身麻醉
我無咁勁即醒即出院
係有留院一晩㗎
請問加咗xylitol 木糖醇,有咩作用?
Xylitol殺菌,減少鼻腔乾燥同腫漲
靜係鹽水會令到鼻膜太乾
Pubmed有好多research講過
iherb好平賣$50/60一包

你問問陳醫師試埋PRP打鼻腔
見到pubmed有外地醫生試過醫Empty Nose同Atrophic Rhinitis

美國出名醫院Cleveland Clinic都有提過PRP
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23170-empty-nose-syndrome

Surgery
The goal of surgery is to bulk up the remaining turbinate tissue inside of your nose. This can be done using tissue implants or other materials. This may help balance the airflow inside of your nasal passages and reduce your symptoms.

Experts are also researching nonsurgical treatments for ENS, such as platelet-rich plasma injections.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36630732/
https://ejo.springeropen.com/articles/10.1186/s43163-020-00026-0
不嬲香港醫療系統其實都好腐敗,剝削病人嘅權益
你睇次次有醫療事故,班醫生護士係連登幾串咁反咬病人就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞