滑雪滑雪再滑雪(14)

451 回覆
1 Like 0 Dislike
請問snowboard鞋係邊到買好?
係唔係最好去香港門市試?
鞋一定要試 拎埋對滑雪襪去試
香港買鞋地方唔熟 但我多數叫人去日本買 一黎計落平 二黎款又多
成撚日話一兩日就學識
新手聽你地講真係食得屎

滑雪最大快樂
唔撚係你係條綠線做咩C turn S turn呀

真正嘅快樂係順暢安全地係山上面滑落山底
S turn carving只係一D滑雪既技巧

你控制到既
我理得你直板衝落山

新手請教練係快D上手
走小d冤枉路
始終滑雪係X Game黎
要時間去練
你越花更多時間心機去練
就一定會有回報
咁咪安全地係日本落葉飄囉
不過去邊度自由嚟嘅
我就唔會為咗學嘢練嘢止癮俾自己萬個籍口去支那
得呀
但滑得唔爽囉

你叫做識滑就有得咁講姐
新手完全唔識既話
捱到頭兩日第三日都沒癮走啦

普通人一年滑得幾次
點搏盡?身體都適應唔到

成日覺得一開季話搏盡
係咪日日滑9-5都唔攰咁叻呀
連續滑第三日果種酸痛你明我明啦
我覺得第一次學有人教,大部人都落葉同c turn倒,叻啲可以s埋,咁個成功感會大啲,冇咁易退坑
等下一次,甚至下一年,有左基礎就可以自己睇下網上教學去練
咁你應該未試過教人啦
我想講
好多好多人第一日做到
第二日已經唔記得個感覺

滑雪唔似踩單車個感覺咁易記一世

就算係我自己
每一次開季我都要半日去拎返個感覺

對新手真係唔好咁harsh
就算肯俾錢
有幾多新手真係遇到好既教練

更何況好多人一話要俾錢搵教練就耍手擰頭
我覺得真係新手既話 第一日學到heel落葉已經好好
多既唔講 起碼夠你上去玩綠線(甚至紅線)安全explore下 重點係安全 起碼識停唔會失控做魚雷
有能力去唔同既run度玩 先真正開始可以enjoy到滑雪
學極都淨係可以係新手區玩carpet 好易無癮

turn唔turn呢d野 等真係覺得有興趣想玩落去先再講啦
太快一輪嘴咁學呢樣果樣 身體肌肉都記唔到 第二日都係回塘
有FRD 有SKI 底轉會,去室內滑雪機學。
晚班應該最好

我唔係雙板所以唔知

裝備撚認同

試都未必fit,因為好多人教都話要着幾個鐘先知fit唔fit自己。
你講甘多 咪吾想人返國內
你唔返去你嘅事 唔代表人哋一定唔返
你可以有你嘅立場
不過呢度係滑雪討論區 吾該咪成日同政治掛鉤啦 !
香港信用卡喺 Burton 官網落唔落到單?

反而想知有冇建議去到咩程度先買鞋好?

eg:起碼綠線s turn?

因為太新手連咩叫適唔適合自己都唔太識分
呢個無關係,你有錢可以一早買,無錢咪慢慢先買。

鞋有平有貴,又分軟硬,真係要睇你想滑啲咩。

唔同滑法對軟硬嘅要求又唔同。

youtube 有唔少人教揀鞋,你可以睇下先。

點解買自己既鞋
係因為租鞋未必次次都適合你著
一對合適既鞋係要腳趾岩岩好頂到鞋頭
同時又唔會太緊太唔舒服

因為一對唔合適既鞋係會影響你既表現
特別係新手
最常見係壓toe side時腳踭lift up左
咁會好影響滑行時既穩定性

一對合適既鞋係要盡量fit到你既腳型同長度
而同時長時間著唔會有腳係鞋內移動既感覺

不過下下帶自己鞋就會好煩
因為好大對
諗清楚你有幾鍾意玩先決定買唔買
滑多啲 試多幾款鞋同板
去到記住影低自己嘅裝備
好似我係湯澤 試過一套幾好既板
之後係東京搵返個隻板

之後你再認識多啲裝備野 再望返之前著過既
俾到好多idea你
你都試過啱玩就梗係買鞋啦
買左最平嗰隻
睇你玩唔玩星期六日 同埋啲假期個啲嘅姐
我反而係諗緊買唔買多張其他雪場嘅pass
邊個場?
諗緊Grouse for玩park
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞