滑雪滑雪再滑雪(14)

132 回覆
0 Like 0 Dislike
Q&A

1)
Q: 玩單板snowboard定雙板ski好
A: 你鍾意啦,玩得勁兩個都型

2)
Q: 新手黎緊第一次滑,有咩要注意同準備?
A: 單板既話,一定要護膝同pad 褲,學同玩既過程,跌同跪係一定會有,慳錢唔買=睇醫生嘔返出黎

3)
Q: 請唔請滑雪教練好?
A: 請教練學好基本功會少行好多冤枉路

裝備資訊(From 大舊魚)
首先要決定滑單板定雙板
會決定你需唔需要買pad褲(單板要, 雙板唔洗)
如果會去東京御茶之水/小川町運動鋪街果邊買,
就可以順便執埋套gear

買既次序我覺得係先買貼面貼身果d,
最外層反而有得租可以租住先
因為貼身野未必個個場有得租, 有都衛生極有限

貼面貼身去到最外層, 我覺得買既次序應該係咁:
(1)面罩/圍頸(一個圈果種, 非頸巾)/balaclava(包晒成個頭會暖d, 但怕熱者勿用)
(2)雪鏡
(3)最plain果種唔會最頂有粒波既果種冷帽
(如果租頭盔可以用佢隔一隔)/直接買頭盔
(4) 排汗既最底層(上身tee同下身legging)
(snowboard者有同冇會極大分別-5)padded褲(護pat同膝); ski未必需要
(6)最外層(要防水但透氣), 即係雪衣同雪褲
(7)鞋
(8)binding同板 (ski: 仲有pole)
(9)中層, 我自己求其一件抓毛衛衣就算,
有d靚既有埋防水果d會更好

每一項都可以再講深入d,
例如咩design, 品牌, 物料都有好多野可以再share
Lm
Lm
north face 件 3 in 1減價先200蚊 大家點睇
大家啲衫多唔多損耗?
我條north face dryvent 褲 每季滑完都有刮痕,仲有兩個細窿
有冇巴打去過月山
7月仲有得滑好癲咁
褲就損耗多d 有界左一兩個口係度
衫冇乜事
諗緊下一條應唔應該投資個gore tex pro
定係每兩 三季直接換過條
pro一樣會穿 你當佢地係消耗品會好d
都係一樣會穿
就算佢唔穿 個防水效能用耐左都會越黎越弱
滑雪好多野週期都係幾年 貴野都唔會話㩒好多 滑雪style 決定玩到幾耐
其實更多時候係 件衫褲其實仲用得
係個人想換件新 想換個款 多過件野真係廢左要換
係啦 岩岩Burton sales 唔知點解又跌左過千
Burton d配色越出越奇怪我已經唔係好買得落手
End of season 好易上上下網跌錢
咁我都係放棄GTX Pro
貴太多
褸褲我都少了 呢家得番件褸仲用緊 覺得個性價比太低
但頭盔鏡鞋我都係佢忠實用家 衛衣貪平都掃左幾件
咁頭盔同鏡我都係用anon既
鞋我都係burton 但其實仲係我第一對鞋
依家鞋板binding都係Burton全家
burton得ak系列 同啲bib好著但ak 已被大陸人玩爛
其他野都好一般 如果好個MFI face mask, 係ok既
所以我只買AK 褲唔買外套

Step on 個heel lift搞唔掂
agger
所以我都係用傳統strap 講真慣左企係度綁唔係真係咁耐
當然如果你去開個場好矮 條run好短既 咁可以考慮既
但座山有咁上下既話 其實你綁一次都有排滑 真係唔爭果少少時間
我都好想換MFI mask ,但幅鏡好地地
想換 就換
AK同Arcteryx都係
所以唔想同大陸人撞衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞