去台灣轉機 長時間等待唔比入境?

287 回覆
6 Like 201 Dislike
有邊度唔會,香港都有啦
為爭取在桃園國際機場轉機旅客入境臺灣觀光,交通部觀光局重新啟動「過境旅客入境臺灣觀光半日遊程」活動,歡迎在臺停留7至24小時以內的轉機旅客,持有效簽證或免簽證者入境臺灣體驗觀光半日遊程,並將自臺灣時間112年5月1日開放活動網站提供報名預約。交通部觀光局表示旅客可選擇專人專車導覽,或參考該局的推薦遊程,搭乘機場捷運等大眾運輸工具自行遊覽,希望藉本活動加深轉機旅客對臺灣在地文化及特色的了解,提升旅客未來選擇臺灣為旅遊目的地意願,達到促進觀光成長效果。
至弊會累街坊
原本無人理,問多幾問 人地揸正嚟做
台灣嘢 不意外
各國航空玩轉機優惠諗下點吸客
中華長榮仲懵盛盛趕客
咁人地都想轉機客入境,揸唔揸正真係佢先知
樓主係都要鑽牛角尖,人地華航只係讀翻條條例比你聽話唔可以,但其實根本冇人理,佢就死要華航話可以
都係嗰句,低調啦…
戇鳩先會去台灣轉機,尤其台灣對香港港人身份勁撚多限制
睇返新聞
桃園機場上年已經開始收轉機既出境稅
即係無論你有冇入境 你都已經完稅
所以估計你真係走去正式問
佢都會答你 你已經完稅
今年試過桃園機場轉機 中間隔好耐所以入咗境 有入台證就可以入境 完全無額外收稅

可以email問台北經濟文化辦事處 佢哋講成個轉機情況係點同問佢哋張入台證要點填理由嗰啲 佢哋會教
經桃園轉去美國有5個幾鐘時間

我去埋桃園市中心打個邊爐先返去
舊年去程芬蘭轉機10個鐘都去咗轉市區。
回程荷蘭轉,再北京轉,荷蘭&北京都入市區
唔係白卡
而係叻唔切
簡單來講就係貪平
18樓先有人識野
唔駛
唔會的
台灣入禁區scan boarding pass
只要你做咗check in手續就會出到
換言之即係你有boarding pass就得
咪係
自己試完得咪得唔得咪唔得
駛咩響度拗
我唔知你做乜春就真

而家間Airline做你生意,你亂鳩嚟有咩事咪入佢數
畀少少同理心好冇
吓,我次次轉機多哈都有出去行吓,住吓酒店
轉機等成廿個鐘細路唔撚洗訓咩
細路訓哂我咪周圍行吓
原來只可以喺機場等
唔駛覺得 係會出現喺入閘list
中停過至少10次都係咁入境再出境
Swiss轉機轉到走左班機一樣照比入境留一日
台灣提早拎入台證應該得?
我未試過轉機, 但我台灣朋友黎到香港轉機都係一樣唔可以出境喎
想知行李可以點拎
要入咗境再去counter 搵人搞定點
正常佢default 幫你直掛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞